Home / EKONOMIKA / Delta variant koronavírusu spomalil návrat k cestovaniu, príjmy aeroliniek poklesli až o 83 percent

Delta variant koronavírusu spomalil návrat k cestovaniu, príjmy aeroliniek poklesli až o 83 percent

17.8.2021 (Webnoviny.sk) – Napriek masívnej vakcinácii v rozvinutom svete spomalil delta variant vírusu COVID-19 návrat k cestovaniu.

Ako ďalej uviedol analytik Saxo Bank Peter Garnry, akcie spoločností v cestovateľskom sektore, medzi ktoré patria napríklad siete hotelov, letiská, rezervačné stránky alebo cestovné kancelárie, za posledných dvanásť mesiacov výrazne poklesli a neistota v dopyte po cestovaní bude pravdepodobne pretrvávať aj v roku 2022.

Diaľková doprava je na nízkych úrovniach

Príjmy leteckých spoločností v Európe na jeden kilometer pokračovali podľa analytika v júni v poklese a v porovnaní s minulým rokom poklesli až o 83 percent. Diaľková doprava sa stále pohybuje podľa neho na veľmi nízkych úrovniach.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

„Dôvodom je aj delta variant, ktorý odložil oživenie cestovania. USA napríklad stále prísne dodržiavajú obmedzenia cestujúcich v leteckej doprave prichádzajúcich z Európy,“ skonštatoval Garnry. Nie všetky spoločnosti v cestovateľskom sektore sú však v červených číslach.

Pandémia môže trvať dlhšie

Airbnb minulý týždeň potvrdilo výrazný nárast biznisu. Avšak aj napriek dobrým číslam platforma uznala, že delta variant zasiahne jej rezervácie a výhľad na najbližšiu budúcnosť.

„Zdá sa, že Airbnb ťaží z globálneho trendu, keď sa ľudia, ktorí chcú opäť chodiť na dovolenky, obmedzujú najmä na krátke vzdialenosti,“ uviedol analytik. Vyhliadky zatiaľ nie sú podľa neho ružové. Niektorí odborníci tvrdia, že ku kolektívnej imunite sa prostredníctvom očkovania nikdy nedopracujeme.

„Nové varianty sú totiž vysoko nákazlivé, čo znamená, že pandémia môže trvať až do roku 2022 a okrem cestovania bude mať v dôsledku narušenia dodávateľských reťazcov vplyv aj na samotnú ekonomiku,“ uzavrel Garnry.

Viac k témam: bezpečnostné opatrenia, cestovanie, delta variant koronavírusu, Ekonomické dopady koronavírusu, turizmus
Zdroj: Webnoviny.sk – Delta variant koronavírusu spomalil návrat k cestovaniu, príjmy aeroliniek poklesli až o 83 percent © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *