Home / SLOVENSKO / Na súde sa začalo pojednávanie s exšéfom kontrarozviedky SIS, obžalovaný je v kauze Babylon

Na súde sa začalo pojednávanie s exšéfom kontrarozviedky SIS, obžalovaný je v kauze Babylon

12.8.2021 (Webnoviny.sk) – Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) sa vo štvrtok začalo pojednávanie v kauze Babylon týkajúcej sa bývalého šéfa kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Ľubomíra A. a advokáta Františka P.

Tretím obžalovaným je Ľubomír T., ktorý sa na pojednávanie nedostavil a ospravedlnil sa. Prokurátor Úradu Špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) všetkých troch obžaloval z pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu vydierania, legalizácie príjmu z trestnej činnosti a Ľubomíra A. aj zo zločinu podplácania.

Prokurátor ani obžalovaní nechceli uzavrieť dohodu o vine a treste. Poškodená strana si v procese uplatňuje náhradu škody v sume 1 750 000 eur voči všetkým trom obžalovaným.

Obžalovaní sa cítia byť nevinní

Podľa obžaloby mali obvinení v roku 2017 vydierať podnikateľa, ktorý čelil obvineniu z daňovej trestnej činnosti, pričom sa mu vyhrážali väzobným stíhaním, ak by im nezaplatil požadovanú finančnú čiastku. S vydieraním a vyhrážaním mali pokračovať aj v ďalšom období. Obidvaja obžalovaní prehlásili, že sú nevinní a bude vykonané dokazovanie na súde.

Obhajcovia všetkých troch obžalovaných považujú obžalobu za nedôvodnú a nezákonnú. Obhajkyňa Františka P. napadla okrem obžaloby aj vedenie prípravného konania, senát by podľa nej mal vrátiť prípad do prípravného konania. Poukázala na vylúčenie ďalšieho obžalovaného na samostatné super rýchle konanie, pričom podľa nej ani nie je jasné, ako k tomu došlo.

V obžalobe sú rozpory

Podľa ďalšieho obhajcu sú v spise dôkazy získané nezákonným spôsobom a v obžalobe sú závažné rozpory, z ktorých vyplýva nedôvodnosť podanej obžaloby. Obžalovaní Ľubomír A. a Ľubomír T. sa údajne vôbec nepoznali a nemohli tak pôsobiť ako organizovaná skupina.

Akcia Babylon sa uskutočnila 15. decembra 2020. Medzi pôvodne piatimi zadržanými bol bývalý šéf kontrarozviedky SIS Ľubomír A., ktorý bol vyšetrovaný aj pre kauzu Gorila, a advokát František P., ktorého predtým stíhali aj pre extrémizmus.

Viac k témam: akcia „Babylon“, korupcia, podplácanie, súdy
Zdroj: Webnoviny.sk – Na súde sa začalo pojednávanie s exšéfom kontrarozviedky SIS, obžalovaný je v kauze Babylon © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

OZ Mier Ukrajine odštartovalo zbierku pre nákup munície, Slovensko sa pripojilo k českej iniciatíve aj bez vlády

Občianske zduženie chce ukázať, že o pomoci Ukrajine nerozhoduje len vláda.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *