Home / SVET / Pre požiare na Sibíri musia evakuovať ďalšie dediny, v ohrození je ich asi desiatka

Pre požiare na Sibíri musia evakuovať ďalšie dediny, v ohrození je ich asi desiatka

8.8.2021 (Webnoviny.sk) – Ruské úrady začali s evakuáciou dvoch obcí na východnej Sibíri, kde v nedeľu lokalizovali 155 aktívnych lesných požiarov. Podľa miestnej pracovnej skupiny pre krízové situácie požiare v Jakutskej republike ohrozujú asi desiatku obcí.

Do boja s prírodným živlom úrady nasadili zhruba 3 600 ľudí. V jednej z postihnutých obcí, kde plamene v sobotu zničili vyše 30 domov, úrady evakuovali približne 400 obyvateľov.

V Rusku v posledných rokoch zaznamenali rekordne vysoké teploty a mnohí vedci to považujú za výsledok klimatickej zmeny. Podľa expertov však situáciu v krajine zhoršilo aj rozhodnutie z roku 2007 zrušiť federálnu leteckú sieť, ktorej úlohou bolo vyhľadávať lesné požiare a hasiť ich.

Majetok tejto siete sa presunul na miestne úrady. Tento veľmi kritizovaný krok však viedol k rýchlemu zmenšeniu leteckej siete zameranej proti lesným požiarom.

Viac k témam: klimatická zmena, lesné požiare, Sibír, vysoké teploty
Zdroj: Webnoviny.sk – Pre požiare na Sibíri musia evakuovať ďalšie dediny, v ohrození je ich asi desiatka © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Poľsko odvolalo veliteľa zboru rýchlej reakcie európskej armády Eurocorps, vyšetrujú jeho bezpečnostnú previerku

Poľsko začalo vyšetrovanie vojenskej kontrarozviedky, do ktorého bol zapojený.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *