Home / SVET / Loď Ever Given, ktorá blokovala Suezský prieplav, vyplávala. Čaká ju ešte prehliadka potápačmi

Loď Ever Given, ktorá blokovala Suezský prieplav, vyplávala. Čaká ju ešte prehliadka potápačmi

7.7.2021 (Webnoviny.sk) – Egyptské úrady povolili vyplávať obrovskej kontajnerovej lodi Ever Given, ktorá v marci takmer týždeň blokovala premávku v Suezskom prieplave. Loď tak po troch mesiacoch opustila Veľké horké jazero, kde ju zadržiavali v súvislosti s finančným vyrovnaním za spôsobené škody.

Podrobnosti dohody neoznámili

Správa Suezského prieplavu v nedeľu oznámila, že sa s japonským majiteľom lode, spoločnosťou Shoei Kisen Kaisha Ltd a jej poistiteľmi dohodla na finančnom urovnaní. Podrobnosti dohody správa neoznámila.

Na začiatku požadovala odškodnenie vo výške 916 miliónov dolárov. Sumu neskôr znížila na 550 miliónov. Dohodu slávnostne podpísali v stredu v meste Ismailia.

Ever Given ešte čaká prehliadka potápačmi v egyptskom prístave Port Said a až následne sa vydá do svojej ďalšej destinácie.

Loď oslobodili po šiestich dňoch

Štyristo metrov dlhá a 200-tisíc ton ťažká loď sa 23. marca vzpriečila v prieplave a zasekla sa na brehu. Jej uvoľnenie okrem iného zahŕňalo flotilu silných remorkérov a bagrovacích plavidiel, ktoré odbagrovali 30-tisíc kubických metrov bahna a piesku.

Po tom, ako sa ju po šiestich dňoch podarilo uvoľniť, úrady nariadili, aby loď zostala zadržaná v jazere uprostred kanála, než sa obe strany dohodnú na urovnaní.

Cez Suezský prieplav prechádza zhruba 12 % svetového obchodu. Podľa dát časopisu Lloyd’s List, ktorý sa venuje nákladnej doprave, blokáda prieplavu denne bránila preprave tovaru v hodnote viac ako 9 miliárd dolárov.

Viac k témam: loď Ever Given, Suezsky prieplav
Zdroj: Webnoviny.sk – Loď Ever Given, ktorá blokovala Suezský prieplav, vyplávala. Čaká ju ešte prehliadka potápačmi © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na Časiv Jar útočí viac ako dvadsaťtisíc ruských vojakov, mesto je nateraz plne pod kontrolou Ukrajincov

Ruskí vojaci sústreďujú svoje úsilie na Časiv Jar, ktorý považujú za kľúčový pre ďalší postup smerom ku Kosťantynivke, Kramatorsku a Sloviansku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *