Home / šport / Futbal / Gól na ihrisku súpera už nebude výhodou, UEFA zrušila 56 rokov staré pravidlo

Gól na ihrisku súpera už nebude výhodou, UEFA zrušila 56 rokov staré pravidlo

24.6.2021 (Webnoviny.sk) – Päťdesiatšesť rokov platilo v európskych futbalových klubových súťažiach pravidlo o výhode pre mužstvo, ktoré strelí gól na ihrisku súpera. Až vo štvrtok zástupcovia Európskej futbalovej únie (UEFA) na svojom zasadnutí v Nyone toto pravidlo zrušili.

K tomuto verdiktu ich priviedol aj tlak od klubových trénerov, ktorí pôvodnú myšlienku zo 60. rokov minulého storočia už považovali za zastaranú a irelevantnú pre využitie v súčasnom futbale.

Po novom ak mužstvo v odvete po skončení riadneho hracieho času vyrovná stav dvojzápasu, nebudú už o postupujúcom rozhodovať góly strelené na ihrisku súpera, ale sa bude pokračovať do predĺženia prípadne do rozstrelu zo značky pokutového kopu.

Prezident UEFA Aleksander Čeferin videl dosiaľ uplatňované pravidlo nespravodlivé najmä vtedy, keď hosťujúci tím strelil gól v predĺžení a domáci museli v krátkom časovom úseku automaticky dvakrát skórovať, ak chceli postúpiť. „Toto pravidlo už prešvihlo obdobie svojej užitočnosti. Domáce tímy boli často nútené hrať defenzívne, lebo sa obávali inkasovaného gólu. Ten ich súperom spravidla priniesol rozhodujúcu výhodu. Po novom sa táto výhoda hosťujúceho mužstva zmaže,“ vysvetlil Čeferin.

Zdroj: Webnoviny.sk – Gól na ihrisku súpera už nebude výhodou, UEFA zrušila 56 rokov staré pravidlo © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Kouč Rakúska pred duelom na Slovensku vylúčil z kádra troch reprezentantov, dôvodom bolo ich homofóbne správanie

Hráči sa navyše musia zúčastniť na prednáškach o problematike diskriminácie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *