Home / SLOVENSKO / Čaputová poslala telegram novému izraelskému prezidentovi, zaželala mu pracovné úspechy

Čaputová poslala telegram novému izraelskému prezidentovi, zaželala mu pracovné úspechy

3.6.2021 (Webnoviny.sk) – Novozvolenému izraelskému prezidentovi Jicchakovi Herzogovi zaželala prezidentka Slovenska Zuzana Čaputová veľa pracovných úspechov, šťastie a pevné zdravie pri výkone funkcie.

Ako informoval jej hovorca Martin Strižinec, blahoprajný telegram zaslala prezidentka vo štvrtok.

Dobré vzťahy s Izraelom

Čaputová tiež vyzdvihla priateľské vzťahy a spoluprácu medzi Slovenskom a Izraelom, ktoré sú podľa nej dlhodobo na veľmi dobrej úrovni. „Verím, že spoločným úsilím prispejeme k ich ďalšiemu rozvoju vo všetkých oblastiach spoločného záujmu a v prospech občanov oboch našich štátov,“ uviedla.

Šesťdesiatročného Herzoga, ktorý je členom prominentnej izraelskej rodiny, zvolil do funkcie tamojší parlament 2. júna. Novozvolený prezident je bývalým lídrom Izraelskej strany práce a vodca opozície. V parlamentných voľbách v roku 2013 neúspešne kandidoval proti súčasnému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi.

Prezident je morálny kompas

Herzog vo funkcii nahradí 81-ročného Reuvena Rivlina, ktorý z úradu odíde na budúci mesiac. Prezident židovského štátu má prevažne reprezentatívnu funkciu, slúži ako tzv. morálny kompas národa podporujúci jednotu krajiny.

Herzogov otec Chajim v minulosti taktiež zastával funkciu prezidenta. Jeho strýko Abba Eban bol prvým izraelským ministrom zahraničných vecí a veľvyslancom pri Organizácii Spojených národov (OSN) a v USA. Jeho starý otec bol prvým hlavným rabínom v krajine.

Viac k témam: Izrael, izraelský parlament, parlamentné voľby, prezidentka SR, telegram
Zdroj: Webnoviny.sk – Čaputová poslala telegram novému izraelskému prezidentovi, zaželala mu pracovné úspechy © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Gymnazisti z Nového Mesta nad Váhom sa namiesto vyučovania h3kovali

Študenti Gymnázia M. R. Štefánika sa včera neučili. Do školy zavítali známi influenceri v rámci preventívneho projektu H3KNISA a na viacerých workshopoch v malých skupinkách debatovali na rôzne témy, o ktoré sa zaujímajú.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *