Home / EKONOMIKA / Brusel odklepol členským štátom predĺženie výnimky z rozpočtových pravidiel aj v budúcom roku

Brusel odklepol členským štátom predĺženie výnimky z rozpočtových pravidiel aj v budúcom roku

2.6.2021 (Webnoviny.sk) – Pravidlá Európskej únie (EÚ) upravujúce výšky rozpočtových deficitov a verejných dlhov členských štátov sa vzhľadom na ekonomické dopady koronavírusovej pandémie nebudú uplatňovať ani v budúcom roku. Európska komisia to oznámila v stredu.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

Na základe najnovšej hospodárskej prognózy padlo rozhodnutie ponechať príslušnú výnimku v platnosti aj v roku 2022, uviedla komisia. Od roku 2023 by sa mali rozpočtové pravidlá podľa komisie pravdepodobne opäť uplatňovať.

Klauzulu o všeobecnej výnimke z pravidiel komisia po prvý raz aktivovala v marci 2020 na začiatku pandémie. Takzvané maastrichtské kritériá EÚ predpisujú členským štátom povinnosť držať svoje verejné dlhy pod hranicou 60 % hrubého domáceho produktu.

Pre rozpočtové schodky platí limit tri %. Výnimka umožňuje štátom zadlžiť sa nad stanovené hranice a tým podporiť svoje ekonomiky.

Viac k témam: členské štáty, COVID-19, deficit, Ekonomické dopady koronavírusu, HDP, Koronavírus
Zdroj: Webnoviny.sk – Brusel odklepol členským štátom predĺženie výnimky z rozpočtových pravidiel aj v budúcom roku © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Obstarávanie rekonštrukcie areálu Úradu vlády sa môže začať, ministri návrh schválili

Ceny prác by mala byť viac ako 7,1 milióna eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *