Home / SLOVENSKO / Fanúšikovia na športových podujatiach potrebujú dva negatívne testy, upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva

Fanúšikovia na športových podujatiach potrebujú dva negatívne testy, upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva

3.5.2021 (Webnoviny.sk) – Na športových podujatiach vo vybraných športoch je účasť fanúšikov možná v prípade, ak sa preukážu negatívnym výsledkom PCR alebo LAMP testu nie starším ako 36 hodín a zároveň negatívnym antigénovým testom nie starším ako 12 hodín. Informuje o tom Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ) s tým, že účasť je povolená len pre fanúšikov domáceho tímu.

V prípade, že je fanúšik zaočkovaný alebo prekonal COVID-19, môže sa podľa ÚVZ preukázať dokladom, ktorý to potvrdzuje, no ten nahradí iba povinnosť preukazovať sa negatívnym antigénovým testom. Povinnosť preukazovať sa negatívnym výsledkom PCR alebo LAMP testu však podľa hygienikov naďalej zostáva.

Viac o téme: Koronavírus

Športové podujatie s prítomnosťou fanúšikov je podľa ÚVZ potrebné ohlásiť najneskôr 48 hodín vopred príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva a uviesť presné miesto a čas konania.

Maximum je 1 000 divákov v interiéri

„Počet divákov nesmie prekročiť 25 % celkovej kapacity na sedenie, zároveň počet divákov môže byť maximálne 2000 v exteriéri a 1000 v interiéri, pričom organizátor musí vedieť preukázať počet prítomných osôb,“ uvádzajú hygienici.

Organizátor podľa ÚVZ musí viesť evidenciu divákov, konkrétne meno, priezvisko, dátum narodenia, adresu trvalého pobytu a telefonický kontakt. Po uplynutí 30 dní je povinný tieto údaje zničiť.

Nemôžu konzumovať jedlá ani nápoje

Diváci podľa ÚVZ musia na podujatí sedieť v každom druhom rade a pri príchode a odchode musia dodržiavať dvojmetrové odstupy s výnimkou členov spoločnej domácnosti.

„Pri vstupe bude povinnosť zabezpečiť dezinfekciu rúk, hygienické zariadenia musia byť vybavené tekutým mydlom a papierovými utierkami,“ uvádza ÚVZ s tým, že po celý čas podujatia je potrebné mať prekryté horné dýchacie cesty, konkrétne respirátorom v interiéri a rúškom a respirátorom v exteriéri. Na podujatiach nebude dovolené konzumovať jedlá ani nápoje.

Zabezpečiť musia dôkladné vetranie

Organizátori sú podľa ÚVZ takisto povinní zabezpečiť dostatočný počet ľudí, ktorí budú dohliadať na dodržiavanie opatrení. „V prípade interiérových podujatí treba zabezpečiť dôkladné vetranie,“ zdôrazňujú hygienici s tým, že na všetky vstupy na podujatie je potrebné umiestniť oznam o povinnosti dodržiavať protiepidemické opatrenia.

ÚVZ doplnil, že k umožneniu konania športových hromadných podujatí vo vybraných športoch za prítomnosti obecenstva sa pristúpilo v rámci pilotného projektu prevádzkovania hromadných podujatí počas pandémie. Ten bude následne vyhodnocovaný.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: bezpečnostné opatrenia, COVID-19, fanúšikovia, Koronavírus, šport
Zdroj: Webnoviny.sk – Fanúšikovia na športových podujatiach potrebujú dva negatívne testy, upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Čaputová: Členstvo v NATO nám poskytuje bezpečnostné garancie na takej úrovni, aké by Slovensko nebolo schopné dosiahnuť samé (video)

Zuzana Čaputová pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenska do NATO navštívila Styčný tím pre integráciu síl NATO.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *