Home / SLOVENSKO / Čaputová už má petíciu o predčasných voľbách, na hárkoch je viac ako 600-tisíc podpisov

Čaputová už má petíciu o predčasných voľbách, na hárkoch je viac ako 600-tisíc podpisov

3.5.2021 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 3. mája 11:57

Petičný výbor v pondelok v podateľni Prezidentského paláca odovzdal petíciu za vyhlásenie referenda o predčasných voľbách. Tá obsahuje vyše 600-tisíc podpisov.

Čaputová bude k petícii pristupovať zodpovedne

Podľa zástupcov petičného výboru ide o najrýchlejšie vyzbieranú občiansku petíciu v histórii Slovenska. Dokumenty od petičného výboru prevzal Metod Špaček, vedúci kancelárie prezidentky SR Zuzany Čaputovej.

„Prezidentka Zuzana Čaputová si ctí petičné právo ako najvyšší prejav vôle občanov a k petícii bude pristupovať maximálne zodpovedne. Lehoty, ktoré jej z ústavy od dnes začínajú plynúť, nebude nijakým spôsobom naťahovať,“ uviedol hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Dodal, že na overovaní podpisov bude pracovať viac ako 50 zamestnancov Kancelárie prezidenta SR. Prezidentka sa k ďalšiemu postupu vyjadrí až vtedy, keď sa podarí overiť minimálne 350-tisíc podpisov.

Rozhodovať budú o skrátení volebného obdobia

Pod petíciu za referendum o predčasných parlamentných voľbách sa podpísalo približne 600-tisíc obyvateľov Slovenska. Má obsahovať otázku, či ľudia súhlasia s tým, aby sa skrátilo VIII. volebné obdobie NR SR tak, aby sa voľby do NR SR vykonali do 180 dní odo dňa vyhlásenia výsledkov tohto referenda.

Referendum na Slovensku môže vyhlásiť prezident na základe petície aspoň 350-tisíc občanov alebo na základe uznesenia Národnej rady SR (NR SR) do 30 dní od petície, respektíve uznesenia NR SR. Referendum sa vykoná do 90 dní od jeho vyhlásenia. Slovenská ústava prezidentku k vyhláseniu referenda nezaväzuje. Tá ho vôbec nemusí vyhlásiť.

Viac k témam: prezidentka SR, referendum, referendum o predčasných voľbách
Zdroj: Webnoviny.sk – Čaputová už má petíciu o predčasných voľbách, na hárkoch je viac ako 600-tisíc podpisov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na priechode pred obchodným domom v Bratislave zrazilo auto 14-ročné dievča, okolnosti nehody vyšetruje polícia

Dychová skúška na alkohol skončila u vodiča Škody Fabie s negatívnym výsledkom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *