Home / SLOVENSKO / Hrozba „čistiek“ v justícii je reálnejšia, na sudcov je podľa Sopoligu vyvíjaný politický tlak

Hrozba „čistiek“ v justícii je reálnejšia, na sudcov je podľa Sopoligu vyvíjaný politický tlak

29.4.2021 (Webnoviny.sk) – Združenie sudcov Slovenska (ZSS) považuje za neprijateľné akékoľvek vyhlásenia čo i len naznačujúce personálne „čistky“ v justícii v prípade zmeny politickej garnitúry.

Ohrozená nezávislosť

Podľa ZSS tieto vyjadrenia vytvárajú neprípustný politický tlak na sudcov v súvislosti s ich rozhodovaním, ktorý môže ohroziť ich nezávislosť. V tlačovej správe o tom informoval prezident ZSS Juraj Sopoliga.

Prezídium združenia dodalo, že so značným znepokojením vníma „dlhodobo a sústavne“ sa opakujúce vyjadrenia viacerých politických strán, ktoré nie sú v súlade s európskymi štandardmi o prípustnej odbornej a vecnej kritike rozhodnutí súdov.

Zdôraznili, že o postihu sudcov za konanie a rozhodovanie sú oprávnené rozhodnúť len disciplinárne senáty alebo všeobecné súdy v trestnom konaní.

Obmedzenie imunity

ZSS sa domnieva, že hrozba „čistiek“ v justícii je reálnejšia po obmedzení imunity sudcov všeobecných súdov novelou ústavy, ktorá je účinná od 1. januára 2021. Tá zaviedla trestný čin ohýbania práva.

To podľa združenia otvorilo priestor pre politicky motivovanú nesprávnu interpretáciu, „ktorá zvyšuje riziko prípadného šikanózneho trestného alebo disciplinárneho stíhania sudcu, ktorý je pre tú-ktorú garnitúru nepopulárny, čo potvrdilo aj Predsedníctvo Poradnej rady európskych sudcov vo svojom stanovisku z decembra 2020 k presadeným ústavným zmenám v justícii“.

Predseda strany Smer-SD v utorok 27. apríla na tlačovej besede uviedol, že Daniel Lipšic znefunkčnil Úrad špeciálnej prokuratúry a nasledujúca vládna garnitúra ho musí z úradu špeciálneho prokurátora odvolať. Na tlačovej besede tiež povedal, že niektorých sudcov a prokurátorov je potrebné dostať preč z funkcií.

Viac k témam: ZOJ Združenie sudcov Za otvorenú justíciu
Zdroj: Webnoviny.sk – Hrozba „čistiek“ v justícii je reálnejšia, na sudcov je podľa Sopoligu vyvíjaný politický tlak © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Cyklista neprežil zrážku s autom medzi Skalicou a Holíčom, polícia apeluje na používanie reflexných prvkov (foto)

Starší muž zraneniam na mieste podľahol.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *