Home / šport / Futbal / Budúcnosť futbalu alebo chamtivosť mocných? Silná dvanástka ohlásila lukratívny projekt Superligy

Budúcnosť futbalu alebo chamtivosť mocných? Silná dvanástka ohlásila lukratívny projekt Superligy

19.4.2021 (Webnoviny.sk) – Vzniká Superliga mocných klubov, čo môže znamenať poriadne zemetrasenie v európskom futbale. Silná dvanástka Manchester United, FC Liverpool, Manchester City, Arsenal, Chelsea a Tottenham (všetci Angl.), FC Barcelona, Real Madrid a Atlético Madrid (Šp.), Inter Miláno, AC Miláno a Juventus Turín (Tal.) dala svetu na známosť, že sa podpísala pod vznik najsilnejšej klubovej súťaže v histórii futbalu.

Mocní sú presvedčení o životaschopnosti projektu

Iniciátorom aj predsedom tohto nového „hviezdneho“ projektu je prezident „bieleho baletu“ Florentino Pérez, mužom číslo dva by sa mal stať Andrea Agnelli z Juventusu Turín.

„Tešíme sa na atraktívne zápasy a tiež na spoluprácu s Európskou futbalovou úniou (UEFA) a Medzinárodnou futbalovou federáciou (FIFA). Veríme, že spoločne budeme vytvárať čo najlepšie podmienky pre fungovanie novej súťaže ako aj futbalu v Európe ako celku,“ píše sa vo vyhlásení silnej dvanástky, cituje z neho aj web iDnes.cz.

Mocní európskeho futbalu sú presvedčení o životaschopnosti svojho nového projektu, aj keď rátali aj s účasťou nemeckých a francúzskych klubov. Tie zatiaľ svoj podpis pod spoločnú iniciatívu nedali vrátane dvoch finalistov vlaňajšej Ligy majstrov FC Bayern Mníchov a Paríž Saint-Germain.

Také jednoduché to určite nebude. UEFA a FIFA nemá pre novú súťaž futbalovej smotánky pochopenie a dokonca hrozí konkrétnymi sankciami.

UEFA sa chce brániť a má podporu

Hráči z klubovej elitnej dvanástky by v prípade uvedenia Superligy do života dostali zákaz hrať zápasy za svoje reprezentačné tímy. Zo slovenského pohľadu by sa táto hrozba aktuálne týkala Milana Škriniara z Interu Miláno. UEFA tvrdí, že vo veci boja proti Superlige má podporu od vedenia najväčších ligových súťaží v Európe.

„Ak sa Superliga začne hrať, budeme sa brániť všetkými dostupnými prostriedkami. Spoločne sa postavíme voči tomuto cynickému zámeru, ktorý je postavený len na záujmoch niekoľkých klubov. Súčasný svet potrebuje gestá solidarity a nie ďalšieho rozdeľovania. Futbal je založený na súťaživosti a tak to aj zostane,“ píše sa v stanovisku UEFA.

Rovnako sa v tomto stanovisku objavili aj slová vďaky klubom, ktoré sa nepridali k novej súťaži: „Chceme sa poďakovať najmä nemeckým a francúzskym klubom. Vyzývame všetkých ľudí vrátane fanúšikov aj politických špičiek, aby nám pomohli bojovať proti vzniku Superligy. Tento sebecký prístup menšiny sa musí skončiť.“

„Som znechutený. Toto nemá s budúcnosťou futbalu nič spoločné, len so záujmami úzkej skupiny klubov,“ uviedol pre Sky Sport bývalý anglický reprezentačný obranca Gary Neville. Ďalší niekdajší hráč „červených diablov“ Roy Keane podporil tieto slová: „Celý tento projekt je čistá chamtivosť.“

Dve desaťčlenné skupiny

Zatiaľ nie je jasné, kedy by sa Superliga začala hrať a s akým formátom. Najskorší termín štartu sa odhaduje na súťažný ročník 2022/2023 s 20 mužstvami.

Zakladajúca dvanásta plus ďalšie tri tímy by tvorili každoročný základ účastníkov, zostávajúcich päť tímov by sa menilo podľa stanovených postupových pravidiel. Hralo by sa vo dvoch desaťčlenných skupinách, z ktorých vzíde určitý počet účastníkov play-off.

Účastníci Superligy chcú naďalej zotrvať aj vo svojich domácich ligových súťažiach. Otázne je, či im to UEFA dovolí.

„Tento nový turnaj zabezpečí výrazne väčší ekonomický rast a podporu celému európskemu futbalu v podobe dlhodobých a neobmedzených platieb solidarity, kompenzačných poplatkov, ktoré budú rásť v súlade s príjmami celej súťaže,“ napísali vo svojom vyhlásení zakladatelia Superligy.

Viac k témam: superliga
Zdroj: Webnoviny.sk – Budúcnosť futbalu alebo chamtivosť mocných? Silná dvanástka ohlásila lukratívny projekt Superligy © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Tréner Calzona sa vyjadril k povolaniu nového útočníka, Čavrič napokon na zraz neprišiel (video+foto)

Čavriča povolali, aj keď nebolo jasné, či príde alebo nie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *