Home / SLOVENSKO / Ženy môžu mať rovnako úspešnú kariéru vo vede a technike ako muži, potrebujú len väčšiu motiváciu

Ženy môžu mať rovnako úspešnú kariéru vo vede a technike ako muži, potrebujú len väčšiu motiváciu

18.4.2021 (Webnoviny.sk) – Ženy môžu mať rovnako úspešnú kariéru vo vede a technike ako muži. Na to, aby sa ženy na Slovensku viac orientovali na prácu a kariéru v oblasti STEM (science, technology, engineering and mathematics) je potrebná motivácia doma aj v škole, ako aj podchytenie talentov v mladom veku.

Zhodli sa na tom účastníci tretieho ročníka konferencie Women in Business, ktorú vo štvrtok 15. apríla organizovala Americká obchodná komora v SR spolu s partnermi. Ako organizátori dodali, prispievajú k tomu aj priaznivejšie pracovné podmienky, ktoré vedia zamestnávatelia zamestnancom ponúknuť. V tlačovej správe o tom informovala Daniela Beráková z AmCham Slovakia.

Ženy odsúvajú predsudky na druhú koľaj

Konferenciu podporila svojím vystúpením aj prezidentka SR Zuzana Čaputová. Hlava štátu v príhovore uviedla, že pre každú spoločnosť je dôležité, aby dokázala naplno využiť svoj potenciál a talenty v ich rozmanitosti. Nemožno si preto podľa nej dovoliť nezapojiť do pokroku vo vede a technológiách vzdelané a nadané ženy.

„Je síce pravda, že naše ženy nijako nezaostávajú v dosahovaní vysokoškolského vzdelania, práve naopak – tvoria väčšiu časť absolventov univerzít. Ale keď sa na kariéry žien a mužov pozrieme niekoľko rokov po získaní diplomu, vidíme rozdiely, ktoré sú v neprospech žien. Pod túto skutočnosť sa podpisuje množstvo okolností. Mám na mysli najmä stále prítomné stereotypy a predsudky, ktoré ženy – na škodu nás všetkých – odsúvajú z kariérnych dráh,“ dodala prezidentka.

SAV ide príkladom

Podľa Ľudovíta Paulisa, štátneho tajomníka Ministerstva školstva, vedy výskumu a športu SR, je potrebné zatraktívnenie odborov a profesií STEM, užšia spolupráca stredných a vysokých škôl či podnikateľského prostredia. Pavol Šajgalík, predseda Slovenskej akadémie vied (SAV) v tejto súvislosti doplnil, že SAV je dobrým príkladom, na ktorom možno pozorovať, ako sú ženy zastúpené pri vedeckej práci.

Ako dodal, SAV má zhruba 500 doktorandov a približne 60 percent z nich tvoria práve mladé ženy. Reálny stav na akadémii je podľa neho taký, že SAV má zhruba 50 percent ženských a 50 percent mužských vedeckých pracovníkov.

„Situácia sa začína obracať, keď sa pozrieme napríklad na vedúcich projektov – v našom prípade projekty VEGA – 60 percent tvoria mužskí vedúci a 40 percent ženské vedúce, to isté platí aj o riaditeľkách a riaditeľoch ústavov SAV,“ uzavrel Šajgalík.

Zdroj: Webnoviny.sk – Ženy môžu mať rovnako úspešnú kariéru vo vede a technike ako muži, potrebujú len väčšiu motiváciu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Europoslanci prijali únijné pravidlá na boj proti praniu špinavých peňazí. Novozriadený orgán dohliadne aj na financovanie terorizmu

Zákony tiež dávajú finančným spravodajským jednotkám viac právomocí na analýzu a odhaľovanie prípadov prania špinavých peňazí a financovania terorizmu ako aj na pozastavenie podozrivých transakcií.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *