Home / SVET / Strelcovi z FedExu už raz zbraň zhabali, po prepustení si zadovážil útočné pušky

Strelcovi z FedExu už raz zbraň zhabali, po prepustení si zadovážil útočné pušky

18.4.2021 (Webnoviny.sk) – Strelec zo skladiska zásielkovej spoločnosti FedEx v Indianapolise si legálne kúpil dve útočné pušky aj napriek predošlej konfiškácii inej zbrane. Uviedla to indianapoliská polícia, podľa ktorej Brandonovi Holeovi vlani v marci zobrali pištoľ, keď jeho matka varovala pred jeho duševným stavom. Následne si však v júli a septembri kúpil útočné pušky, informuje spravodajský portál BBC.

Devätnásťročný bývalý zamestnanec FedExu spustil paľbu v skladisku vo štvrtok, pričom zabil osem ľudí a než prišli na miesto policajti, zastrelil aj seba. Štyri jeho obete identifikovali ako členov miestnej komunity sikhov. Útočníkov motív zatiaľ nie je známy. Jeho rodina sa v sobotu ospravedlnila za bolesť a trápenie, ktoré spôsobilo jeho konanie.

Matka sa obávala jeho činov

Strelec použil obe pušky, uviedla polícia. Najprv náhodne strieľal do ľudí na parkovisku pred zariadením FedExu, kde smrteľne postrelil štyroch, a následne vošiel do budovy a zabil ďalších štyroch.

Špeciálny agent kancelárie Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) v Indianapolise Paul Keenan povedal, že Holeova matka volala vlani marci na políciu a povedala im, že sa bojí, že by jej syn mohol spáchať „smrť policajtom“, čiže správať sa tak, aby ho polícia zabila.

Nenašli žiadne dôkazy

Policajti ho zatkli a vzali mu pištoľ, citujú noviny Indianapolis Star úradné záznamy. FBI ho o mesiac neskôr vypočula, ale nenašla žiadne dôkazy o zločine a neidentifikovala ho ako nasledovateľa extrémistickej ideológie, uviedol Keenan. Kde Hole následne kúpil útočné pušky, polícia neuviedla s tým, že vyšetrovanie ešte trvá.

Americký prezident Joe Biden nazval streľbu v Indianapolise a ďalšie nedávne masové streľby „národnou hanbou“. Začiatkom mesiaca oznámil svoje prvé kroky k sprísneniu kontroly zbraní, ktoré zahŕňajú pravidlá pre isté zbrane, posilnenie previerok a podporu lokálnej prevencie proti násiliu.

Viac k témam: americká polícia, streľba, strelec
Zdroj: Webnoviny.sk – Strelcovi z FedExu už raz zbraň zhabali, po prepustení si zadovážil útočné pušky © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Europarlament vyzýva na rázny boj proti ruským zásahom, zdôrazňujú to aj pre nadchádzajúce eurovoľby

Ruské zasahovanie odsudzujú aj slovenskí europoslanci.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *