Home / SLOVENSKO / Vedci žiadajú Hegera o ospravedlnenie i ochranu pred Matovičom, premiérovi poslali list

Vedci žiadajú Hegera o ospravedlnenie i ochranu pred Matovičom, premiérovi poslali list

12.4.2021 (Webnoviny.sk) – Vedci z iniciatívy Veda pomáha COVID-19 vyzývajú predsedu vlády Eduarda Hegera (OĽaNO), aby sa v mene Vlády SR ospravedlnil za neprijateľné vyjadrenia ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) na adresu slovenských vedcov a vedeckých inštitúcií, ktoré sa dotýkajú nielen ich cti, ale aj dobrého mena SR.

Hegera žiadajú o verejnú ochranu

Vedci adresovali predsedovi vlády otvorený list, v ktorom ho zároveň žiadajú o verejnú ochranu tých, ktorí sa v dôsledku vystupovania ministra financií stali terčom nenávistných či život ohrozujúcich prejavov. Informoval o tom hovorca iniciatívy Richard Kollár.

Viac o téme: Koronavírus COVID-19 vakcína

Iniciátori výzvy zároveň uviedli, že na celom svete je zvykom, že rokovania o zdravotnej stránke pandémie sa vedú doma aj v zahraničí za prítomnosti zástupcov kompetentných rezortov. „Rozumieme delikátnosti deľby kompetencií, ale uvítali by sme, keby ste sa svojou autoritou zasadili o všeobecné akceptovanie novej situácie a nového rozdelenia úloh vo vláde,“ uviedli signatári vo výzve.

Neospravedlní to žiadny pragmatizmus

Hegera tiež žiadajú, aby z pozície predsedu vlády urobil všetko pre to, aby sa dodržiavali pravidlá pri presadzovaní opatrení na zvládnutie pandémie a bola zabezpečená ich kontrola. Skonštatovali, že žiadny pragmatizmus nemôže ospravedlniť neetické správanie a hrubé porušovanie noriem slušného správania.

Signatári upozornili, že slovenské vedkyne a vedci doma aj v zahraničí dobrovoľne pomáhajú pri riešení výziev, ktoré kríza priniesla, a to aj napriek tomu, že veda a výskum nie sú na Slovensku financované rovnako štedro ako vo väčšine krajín Európskej únie (EÚ). „Preto je pre nás absolútne neprijateľné, ak ktorýkoľvek člen vlády nielenže spochybňuje prácu vedcov či vedeckých inštitúcií, ale ich aj bezdôvodne uráža, útočí na nich a osočuje ich,“ zdôraznila v liste iniciatíva.

Slovenskí vedci postupovali vždy profesionálne

Doplnili, že slovenskí vedci postupovali vždy profesionálne, zodpovedne, apoliticky, dodržujúc zákony a etické princípy. Tak, ako je to štandardné vo všetkých moderných, kultivovaných a politicky vyspelých krajinách. „Presne v tomto duchu, na základe požiadavky ministerstva zdravotníctva, pracovali aj kolegovia zo Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv a Slovenskej akadémie vied na vyhodnocovaní kvality neregistrovanej vakcíny,“ uzavreli vedci z iniciatívy Veda pomáha – COVID-19.

Matovič vo svojom tlačovom vyhlásení v piatok 9. apríla potvrdil, že Rusko požiadalo Slovensko o vrátenie 200-tisíc dávok vakcíny Sputnik V, ktoré sú šesť týždňov uskladnené na Slovensku. „Dôvod, prečo sa rozhodli vypovedať zmluvu, je, že sa cítia mimoriadne poškodení tým, že ŠÚKL zveril posúdenie tejto vakcíny neregistrovanému laboratóriu,“ povedal Matovič.

Viac k témam: COVID-19, Koronavírus, Sputnik V, vedci
Zdroj: Webnoviny.sk – Vedci žiadajú Hegera o ospravedlnenie i ochranu pred Matovičom, premiérovi poslali list © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Mesto Žilina si tento rok zabezpečí kosenie vo vlastnej réžii, s externou firmou nebola samospráva spokojná

Spoločnosť TSM Žilina vznikla pred tromi rokmi s cieľom postupného prevzatia a zabezpečenia činností súvisiacich s údržbou verejného priestoru od externých dodávateľov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *