Home / šport / Američania zvažujú bojkot budúcoročnej zimnej olympiády v Pekingu, vyzývajú naň aj spojencov

Američania zvažujú bojkot budúcoročnej zimnej olympiády v Pekingu, vyzývajú naň aj spojencov

7.4.2021 (Webnoviny.sk) – Spojené štáty americké zvažujú bojkot zimných olympijských hier v Pekingu (4.- 20. 2. 2022) a na rovnaký krok vyzývajú aj svojich spojencov v medzinárodných alianciách.

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price vyhlásil, že otázka možného bojkotu ZOH 2022 bude predmetom diskusií v najbližších hodinách a dňoch.

Diskusie sa už začali

Dôvodom takéhoto postoja USA je opakované porušovanie ľudských práv v najľudnatejšej krajine sveta.

„Chápeme to tak, že spoločný koordinovaný postup nie je len v našom záujme, ale aj v záujme našich partnerov. V súčasnosti je predčasné niečo naisto tvrdiť, lebo hry sú ešte pomerne vzdialené. Nechcem stanovovať presný harmonogram toho, čo sa stane. Diskusie sa však už začali,“ uviedol Ned Price.

USA dlhodobo obviňujú Čínu z porušovania ľudských práv. Vo februári tohto roku aliancia 180 skupín, ktoré sa zaoberajú ochranou ľudských práv a zástupcov menšín v Číne požiadala medzinárodné spoločenstvo, aby sa nezúčastnilo na ZOH 2022.

„Všetko ostatné sa považuje za podporu autoritatívnej vlády a neskrývané nerešpektovanie občianskych a ľudských práv čínskou komunistickou stranou,“ uviedla aliancia v otvorenom liste aj na webe Krone.at.

Bojkot nie je odpoveďou

V tejto súvislosti skupina siedmich republikánskych senátorov v USA už vo februári požiadala Medzinárodný olympijský výbor (MOV), aby nahradil Peking iným organizátorom hier.

Odvolávali sa na prenasledovanie Ujgurov a Tibeťanov, ako aj na hrozby Číny voči susednému Taiwanu.

MOV tieto snahy USA nepovažuje za správne a potrebné. Jeho prezident Thomas Bach opakovane vyhlásil, že bojkot hier nie je správna odpoveď na otázky v súvislosti s porušovaním ľudských práv v Číne.

Rovnako prezident Nemeckej konfederácie olympijských športov Alfons Hörmann nedávno kategoricky vylúčil bojkot najväčšieho zimného sviatku športovcov.

Viac k témam: olympiáda, ZOH Zimné olympijské hry 2022 Peking
Zdroj: Webnoviny.sk – Američania zvažujú bojkot budúcoročnej zimnej olympiády v Pekingu, vyzývajú naň aj spojencov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Budú Rusi a Bielorusi na otváracom ceremoniáli OH 2024? MOV čoskoro rozhodne

Je známe, že Rusi a Bielorusi nebudú na úvodnom ceremoniáli paralympijských hier.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *