Home / SVET / Holandskú nákladnú loď unáša more k pobrežiu, hrozí náraz a environmentálne škody

Holandskú nákladnú loď unáša more k pobrežiu, hrozí náraz a environmentálne škody

7.4.2021 (Webnoviny.sk) – Holandskú nákladnú loď bez posádky, ktorú pri Nórsku unáša voda, sa pokúsia zachrániť vo štvrtok. Nórski a holandskí odborníci to plánovali urobiť už v stredu, museli to však odložiť pre zlé poveternostné podmienky.

„Život a zdravie sú vždy našou prvou prioritou počas incidentu, ako je tento, a vykonanie záchrany musí byť bezpečné,“ vyjadril sa pohotovostný riaditeľ Nórskej pobrežnej správy Hans Petter Mortensholm.

Loď spoja s remorkérmi

Nórska tlačová agentúra NTB informovala, že podľa záchranného plánu by mali na lodi z vrtuľníka vysadiť štyroch holandských expertov. Tí by na lodi mali pripevniť laná, ktorými ju spoja s dvoma čakajúcimi remorkérmi.

Loď Eemslift Hendrika, ktorá je registrovaná v Holandsku a určená na prevoz ďalších plavidiel, sa nekontrolovane plaví na zhruba 40 – 50 kilometrov od nórskeho pobrežia a mesta Alesund v oblasti, kde sa stretávajú Severné a Nórske more.

V pondelok v noci na rozbúrenom mori lodi vypovedal hlavný motor a jej 12-členná posádka vyslala tiesňové volanie. Posádku neskôr evakuovali vrtuľníkom.

Nafta a olej v nádržiach

Loď sa nebezpečne nakláňala a hrozilo jej prevrátenie. Podľa nórskych predstaviteľov sa však počasie v oblasti trochu zlepšilo a lodi už prevrátenie nehrozí, hoci je naklonená o 40 až 50 stupňov.

V utorok jeden z veľkých člnov na jej palube vypadol, čo pomohlo Eemslift Hendrika stabilizovať. Plavidlo pomaly more unáša smerom k pevnine a existuje riziko, že by v stredu v noci mohla naraziť na pobrežie.

Loď má v nádržiach značné množstvo nafty a palivového oleja, čo by mohlo spôsobiť veľké environmentálne škody, ak by unikli do mora.

Viac k témam: loď Eemslift Hendrika
Zdroj: Webnoviny.sk – Holandskú nákladnú loď unáša more k pobrežiu, hrozí náraz a environmentálne škody © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Gréci nepošlú Ukrajincom systém Patriot, ohrozilo by to ich vzdušnú bezpečnosť

Grécke médiá uviedli, že Atény plánujú poslať na Ukrajinu aspoň jeden systém Patriot, a to po nátlaku zo strany Európskej únie na zvýšenie pomoci Ukrajine v protivzdušnej obrane.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *