Home / EKONOMIKA / Pomoc pacientom s mŕtvicou alebo infarktom by sa mala zrýchliť, minister Drucker chce málo úmrtí

Pomoc pacientom s mŕtvicou alebo infarktom by sa mala zrýchliť, minister Drucker chce málo úmrtí

BRATISLAVA 19. decembra (WebNoviny.sk) – Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR chce znížiť počet odvrátiteľných úmrtí vďaka efektívnejšiemu manažmentu prednemocničnej starostlivosti o pacientov s náhlymi cievnymi mozgovými príhodami (NCMP) a infarktmi myokardu.

„Identifikovali sme prípady, že pacienti neboli automaticky prevezení do nemocnice s adekvátnym personálnym a technickým vybavením, boli potrebné následné prevozy a tým sa strácal čas,“ povedal v utorok na tlačovej konferencii minister zdravotníctva Tomáš Drucker.

O prežití rozhoduje čas

V prípade náhlých cievnych mozgových príhod, ako aj pri akútnom infarkte myokardu, rozhoduje podľa šéfa rezortu o kvalite následného života či o samotnom prežití to, či je pacientovi poskytnutá adektvátna zdravotná starostlivosť v čo najkratšom tzv. ischemickom časovom okne.

Odporúčame:
Minister Drucker síce nič nepokazil, ale podľa komory sestier nič zásadné nespravil

„Definovali sme sieť 43 NCMP pracovísk, ktoré sú schopné robiť nepretržitú intravenóznu trombolýzu, osem pracovísk schopných vykonať nepretržitú mechanickú trombektómiu a šesť kardiocentier s programom koronárnej intervencie (PKI), ktoré majú potrebné vybavenie a zjednotili sme komunikačnú platformu,“ objasnil Drucker.

Konzultácie s lekárom online

Výsledkom je podľa neho to, že spomínané pracoviská sú poprepájané so záchrannou zdravotnou službou prostredníctvom informačných systémov. Každá posádka rýchlej záchrannej i lekárskej pomoci má k dispozícii mobilnú aplikáciu, ktorou dokáže oskórovať stav pacienta, dokáže preposlať EKG a na základe toho je vyhodnotené najbližšie centrum, ku ktorému je potrebný prevoz.

Odporúčame:
Lekári poukazujú na vážnu situáciu v rámci spustenia e-Health, vyzývajú na riešenie problémov

Zároveň v každom jednom z týchto centier je k dispozícii odborne-špecializovaný lekár alebo špecialista, ktorý konzultuje online stav pacienta s posádkou, vysvetlil minister.

Každému pacientovi s NCMP alebo infarktom myokardu tak bude podľa Druckera poskytovaná rýchlejšia akútna potrebná zdravotná starostlivosť na území celého Slovenska.

Polročná pilotná prevádzka

Od 20. septembra platí odborné usmernenie o organizačných a liečebných opatreniach prostredníctvom používania mobilnej aplikácie u pacientov pri akútnom infarkte myokardu.

„Celoplošnému spusteniu komunikačnej technológie STEMI predchádala polročná pilotná prevádzka v obmedzenom regióne (Prešovský kraj), ktorá dokumentovala zásadný dopad technológie na klinickú prax. V uvednom období sa u pacientov s infarktom myokardu redukovali nežiadúce sekundárne transporty z 34 % na 12 % a skrátil sa medián tzv. celkového ischemického času pri infarkte z 241 na 181 minút, čo je úroveň najlepších krajín v Európe,“ informovali zástupcovia ministerstva.

Od celoplošnej prevádzky záchranári z terénu so špecialistami v kardiocentrách uskutočnili 642 konzultácií pri podozrení na infarkt myokardu a 545 konzultácií pri podozrení na cievnu mozgovú príhodu.

Viac k témam: Ministerstvo zdravotníctva SR, Tomáš Drucker, Záchranná zdravotná služba, zdravotníctvo
Zdroj: Webnoviny.sk – Pomoc pacientom s mŕtvicou alebo infarktom by sa mala zrýchliť, minister Drucker chce málo úmrtí © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Vláda schválila nové nariadenie, ktoré navrhuje rozšíriť okruh zamestnaní v priemysle pre ľudí z tretích krajín

Novú úpravu si vyžiadala naliehavosť situácie u niektorých povolaniach najmä v spracovateľskom priemysle.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *