Home / EKONOMIKA / Automobilový priemyseľ / Predaj áut na Slovensku klesol v januári oproti predošlému roku o viac než polovicu

Predaj áut na Slovensku klesol v januári oproti predošlému roku o viac než polovicu

16.2.2021 (Webnoviny.sk) – Registrácie nových osobných automobilov klesli v januári tohto roku medziročne o viac ako polovicu. Ako informuje Zväz automobilového priemyslu SR, v prvom mesiaci roku 2021 sa predalo 3 325 takýchto vozidiel, kým rok predtým 6 733. V rámci značiek stále dominuje Škoda s trhovým podielom takmer 30 percent.

Zatvorené predajne

„Z dôvodu uzatvorenia prevádzok predaja vozidiel bol predpokladaný výrazný pokles predaja. Nákup vozidiel vzdialeným prístupom (napríklad cez internet) je možný len v obmedzenej miere a zväčša pre taký typ vozidla, ktorý kupujúci pozná a má s nim skúsenosť. Pri modeloch, s ktorými zákazník skúsenosť nemá a nemôže si ich vyskúšať, je predaj veľmi obmedzený,“ komentuje výsledky zväz.

Klesli aj registrácie malých úžitkových automobilov. V januári aktuálneho roka dosiahli 379 vozidiel, čo oproti rovnakému mesiacu minulého roka s počtom 540, predstavuje pokles o necelých 30 percent.

Päť nákladných vozidiel

Najvýraznejší prepad zaznamenali predaje nákladných automobilov do 12 ton, o viac ako 80 percent. Registrácie zaznamenali v januári 2021 úroveň päť vozidiel.

Pri nákladných automobiloch nad 12 ton predstavoval pokles ani nie 10 percent, z vlaňajších 211 sa dostal na aktuálnych 191.

V kategóriách autobusov sa registrovalo 26 autobusov, čo v porovnaní s rokom 2020 predstavuje pokles o 42 percent.

Viac k témam: autá, Ekonomické dopady koronavírusu, predaj áut
Zdroj: Webnoviny.sk – Predaj áut na Slovensku klesol v januári oproti predošlému roku o viac než polovicu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Dopady šírenia variantu omikron na Slovensku intenzívne riešia aj slovenské automobilky

Žilinská Kia už pri týždennom porovnaní eviduje nárast počtu pozitívnych ako aj tých v karanténe.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *