Home / šport / Futbal / Slovenský futbalový zväz sa v boji proti korupcii a manipulácii zápasov spojil s partnermi FIFA a UEFA

Slovenský futbalový zväz sa v boji proti korupcii a manipulácii zápasov spojil s partnermi FIFA a UEFA

14.2.2021 (Webnoviny.sk) – Slovenský futbalový zväz (SFZ) berie vážne boj proti manipulácii zápasov a proti korupcii, pri snahe o ochranu integrity hry získal ďalších partnerov. Zväz podpísal dohody o výmene informácií s troma špičkovými firmami v oblasti monitoringu stávkových trhov a spolupráci pri vyšetrovaní podozrení z manipulácie športových stretnutí.

Konkrétne ide o spoločnosti Sportradar, StatsPerform a Starlizard, ktoré sú podľa oficiálneho webu SFZ lídrami na trhu a spolupracujú aj s Medzinárodnou futbalovou federáciou (FIFA), Európskou futbalovou úniou (UEFA) a najväčšími športovými ligami.

Podrobnejší monitoring nekalých praktík

„V rámci oddelenia integrity SFZ sme hľadali možnosti, ako rozšíriť naše možnosti v oblasti monitoringu našich súťaži a výmene informácií. Sme radi, že sa nám podarilo uzavrieť zmluvy s najznámejšími firmami v tejto oblasti a veríme, že vďaka týmto dohodám sa naša práca ešte zefektívni. Sme veľmi radi, že záujem o spoluprácu bol obojstranný a všetky firmy nás vnímajú ako jeden z najaktívnejších zväzov s najlepšími výsledkami v oblasti integrity, ktorého poznatky a postupy budú prínosné aj v ich činnosti. Väčšina prípadov manipulácie stretnutí má medzinárodný dosah, preto je pre nás dôležité získať informácie zo stávkových spoločností zo zahraničia rovnako ako informácie o osobách podozrivých a potrestaných v iných kauzách. Práve vďaka našim výsledkom a vybudovanému postaveniu v oblasti integrity sa nám podarilo vyjednať veľmi výhodne podmienky spolupráce, niektoré dokonca bezodplatne. Verím, že aj toto je jasný signál pre potenciálnych manipulátorov, že SFZ robí maximum pre ochranu integrity súťaží a na Slovensku pre nich nie je miesto,“ informoval manažér integrity futbalu SFZ Jakub Čavoj.

Zväz chce s novými partnermi podrobnejšie monitorovať nekalé praktiky vo Fortuna lige či Slovenskom pohári, ale aj v mládežníckych a dorasteneckých zápasoch, stretnutiach žien aj v prípravných dueloch.

„V rámci spolupráce sprístupníme našu službu, ktorá pomôže odhaliť a vyšetriť manipuláciu zápasov v slovenskom futbale. Zároveň naša služba poskytuje podporu pri analýze a informáciách o stávkových trhoch,“ uviedol Jake Marsh šéf integrity spoločnosti StatsPerform.

Fortuna liga hrá fér

„SFZ môžeme ponúknuť naše odborné znalosti, aby sme mu pomohli ochrániť jeho zápasy pred hrozbami, ktoré súvisia s porušením integrity. Na základe našich 15-ročných skúseností v oblasti športovej integrity a na základe nášho systému odhaľovania podvodov sa zaväzujeme pomáhať našim športovým partnerom odhaľovať a predchádzať manipulácií zápasov a identifikovať a zmierňovať všetky formy rizika integrity,“ poznamenal výkonný riaditeľ Sportradar Integrity Services Andreas Krannich

SFZ na svojom webe tiež upozornil, že v boji s odhaľovaním manipulácie zápasov, športovej korupcie či ovplyvňovaním výsledkov spolupracuje s orgánom zodpovedným za reguláciu hazardu na Malte či doma s Národnou kriminálnou agentúrou.

Pripomína tiež Fortuna liga hrá fér v spolupráci s Úniou ligových klubov. Jedným z jeho aktérov bol aj Ivan Hodúr, ktorý sa v minulosti podieľal na manipulácii zápasov. V roku 2014 dostal trojročnú podmienku, probačný dohľad na tri roky a pokutu tritisíc eur. Niekdajší reprezentačný stredopoliar počas kampane hovoril o negatívnych dôsledkoch svojho konania.

Viac k témam: športová korupcia
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovenský futbalový zväz sa v boji proti korupcii a manipulácii zápasov spojil s partnermi FIFA a UEFA © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Calzona má 19. najvyšší ročný plat spomedzi všetkých trénerov na ME 2024

Calzona podľa spomenutého zdroja zarába 540-tisíc eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *