Home / SLOVENSKO / Slovensko má prísne kritéria kolúznej väzby, podľa Sme rodina sa pracuje na úprave podmienok

Slovensko má prísne kritéria kolúznej väzby, podľa Sme rodina sa pracuje na úprave podmienok

7.2.2021 (Webnoviny.sk) – Na úprave podmienok kolúznej väzby sa pracuje a je nutné, aby vyšetrovatelia robili úkony. Pre agentúru SITA to uviedla Linda Tribusová z tlačového oddelenia hnutia Sme rodina s tým, že návrh pripraví ministerstvo spravodlivosti.

Veľmi prísne kritéria

Kolúzna väzba je väzba zameraná na zabránenie ovplyvňovania svedkov. Exministerka vnútra Denisa Saková (Hlas-SD) v utorok 2. februára po brannobezpečnostnom výbore povedala, že predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) prisľúbil, že „sa pokúsi spraviť nový zákon, ktorý by upravoval podmienky kolúznej väzby”.

Ako Saková pre agentúru SITA uviedla, túto iniciatívu víta. Kolúzna väzba na Slovensku má podľa nej najprísnejšie kritériá pravdepodobne v rámci celej Európskej únie (EÚ). „V neposlednom rade môže ísť o ľudské práva ľudí, ktorí sú v kolúznej väzbe. Vždy nám platí prezumpcia neviny,” podotkla.

Žilinka sa zmene nebráni

Aj generálny prokurátor Maroš Žilinka koncom januára na tlačovej konferencii podotkol, že sa nebráni prípadnej diskusii o prehodnotení podmienok väzobného stíhania, napríklad pokiaľ ide o kolúznu väzbu. V nej bol umiestnený aj bývalý policajný prezident Milan Lučanský, ktorý 30. decembra 2020 zomrel po pokuse o samovraždu.

Viac k témam: kolúzna väzba
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovensko má prísne kritéria kolúznej väzby, podľa Sme rodina sa pracuje na úprave podmienok © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Europoslanci prijali únijné pravidlá na boj proti praniu špinavých peňazí. Novozriadený orgán dohliadne aj na financovanie terorizmu

Zákony tiež dávajú finančným spravodajským jednotkám viac právomocí na analýzu a odhaľovanie prípadov prania špinavých peňazí a financovania terorizmu ako aj na pozastavenie podozrivých transakcií.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *