Home / SLOVENSKO / Frustrácia Slovákov je čoraz viac citeľná, predčasné voľby však podľa politologičky nehrozia

Frustrácia Slovákov je čoraz viac citeľná, predčasné voľby však podľa politologičky nehrozia

6.2.2021 (Webnoviny.sk) – Spoločnosť na Slovensku je polarizovaná a frustrácia občanov je čoraz viac citeľná. Predčasné parlamentné voľby však zatiaľ Slovensku nehrozia. Pre agentúru SITA to uviedla politologička Renáta Dulinová Bzdilová z Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

Zúfalo zlá komunikácia vlády

Agentúra Focus nedávno zorganizovala pre televíziu Markíza prieskum verejnej mienky, z ktorého vyplynulo, že 53 percent oslovených respondentov si želá demisiu vlády. Politologička za tým vidí to, že vládni predstavitelia na čele s premiérom zúfalo zle komunikujú svoje rozhodnutia, ktoré sú nekonzistentné, mätúce a často nelogické.

Na rovnako” to podľa nej vychádza u tých, ktorí nariadenia ignorujú, respektíve tých, ktorí doteraz nariadenia vlády rešpektovali. „Aj zodpovední ľudia začínajú pociťovať rozhorčenosť, a to oprávnene. Sklamanie z vývoja celospoločenskej situácie je už takmer hmatateľné,” zdôraznila Dulinová Bzdilová.

Mimoparlamentná politická strana Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) navyše prišla s iniciatívou o vyhlásení referenda k predčasným parlamentným voľbám. Spomínaný prieskum agentúry Focus ďalej ukázal, že až 51 percent opýtaných by toto referendum podporilo a zúčastnilo by sa na ňom 58 percent voličov. Politologička si nemyslí, že by bol pokus o referendum z dielne Hlasu-SD nateraz úspešný. „Poraziť koronavírus a úplne zvrátiť našu celospoločenskú situáciu len zmena politických elít v tomto prípade nevyrieši,” uviedla.

Matovič chcel znížiť kvórum referenda

Referendum je platné, ak sa na ňom zúčastní viac ako 50 percent oprávnených voličov. „Len pripomínam, že v roku 2014 sa hnutie OĽaNO pokúšalo svojím návrhom znížiť toto kvórum na 20 percent. Pán Matovič je asi v súčasnosti rád, že sa to vtedy nepodarilo. Výsledok referenda by mal byť podľa Ústavného súdu SR právne záväzný, no treba, aby aj poslankyne a poslanci parlamentu konali v súlade s jeho výsledkami. Toto je však otázka na ústavných právnikov,” ozrejmila Dulinová Bzdilová. Dodala, že zatiaľ bolo na Slovensku úspešné len jedno referendum o vstupe Slovenska do Európskej únie z roku 2004.

Predčasné parlamentné voľby tak podľa jej slov nateraz na Slovensku nehrozia. „Hrozba však môže narastať s čoraz väčšou nahnevanosťou tej zodpovednejšej časti populácie, ktorá doteraz pravidlá dodržiavala. Bude však výmena politických elít na zmenu celospoločenskej situácie stačiť?” zamýšľa sa na záver politologička.

Viac k témam: predčasné voľby, referendum o predčasných voľbách
Zdroj: Webnoviny.sk – Frustrácia Slovákov je čoraz viac citeľná, predčasné voľby však podľa politologičky nehrozia © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

KDH poslalo list predsedníčke Ursule von der Leyen, Slovensko by nemalo byť finančne postihované za zrušenie špeciálnej prokuratúry

Hnutie zdôrazňuje, že zmena v trestnom práve je vnútornou záležitosťou Slovenskej republiky ako členského štátu EÚ.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *