Home / SLOVENSKO / Zadržaná sudkyňa z akcie Plevel 2 skončila vo väzbe, voči rozhodnutiu však podala sťažnosť

Zadržaná sudkyňa z akcie Plevel 2 skončila vo väzbe, voči rozhodnutiu však podala sťažnosť

24.1.2021 (Webnoviny.sk) – Sudkyňu zadržanú pri policajnej akcii Plevel 2 Evu K. vzal v sobotu večer Špecializovaný trestný súd do väzby. Informovala o tom hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková.

„Sudkyňa pre prípravné konanie rozhodla o vzatí do väzby E.K., ktorá je obvinená zo zločinu prijímania úplatku a zneužívania právomoci verejného činiteľa. Dôvodom väzby je obava z ovplyvňovania svedkov, teda kolúzna väzba,“ uviedla hovorkyňa.

Sudkyňa neakceptovala návrh prokurátora

Sudkyňa podľa nej neakceptovala návrh prokurátora na preventívnu väzbu a väzbu obvinenej nenahradila dohľadom probačného a mediačného úradníka.

Kudjáková doplnila, že rozhodnutie nie je právoplatné, pretože obvinená proti nemu podala sťažnosť a sťažnosť podal aj prokurátor kvôli neakceptovaniu preventívnej väzby. „O sťažnostiach rozhodne Najvyšší súd SR,“ dodala.

Stíhané za úplatkárstvo

Polícia pri akcii Plevel 2 v stredu 20. januára zadržala žilinskú sudkyňu Evu K. a tiež emeritnú sudkyňu Máriu U. Obe sú stíhané za zločin prijímania úplatku formou spolupáchateľstva a za zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa závažnejším spôsobom konania, a to porušením dôležitej povinnosti vyplývajúcej zo zamestnania, postavenia alebo funkcie, alebo uloženej podľa zákona.

Obvinené mali podľa polície od februára 2015 do augusta 2019 za peňažné úplatky rozhodovať trestné veci na Krajskom súde v Žiline v prospech trestne stíhaných osôb. Keďže obvinená Mária U. s orgánmi činnými v trestnom konaní spolupracuje, vyšetrovateľ v jej prípade väzbu nenavrhol.

Viac k témam: akcia Plevel 2, súd, väzba
Zdroj: Webnoviny.sk – Zadržaná sudkyňa z akcie Plevel 2 skončila vo väzbe, voči rozhodnutiu však podala sťažnosť © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pellegrini si nemyslí, že ľudia idú voliť podľa toho, či sa kandidáti dvadsaťkrát stretnú pred voľbami

Ivan Korčok považuje za dôležité, aby sa prezidentskí kandidáti stretávali v predvolebných diskusiách.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *