Home / EKONOMIKA / Slovenská pošta avizuje hromadné prepúšťanie, o prácu prídu stovky ľudí

Slovenská pošta avizuje hromadné prepúšťanie, o prácu prídu stovky ľudí

12.1.2021 (Webnoviny.sk) – Slovenskú poštu čaká v tomto roku hromadné prepúšťanie. Reorganizácia organizačnej štruktúry a pracovných miest sa dotkne približne 1 500 zamestnancov, pričom zrušených bude 756 nadbytočných pracovných miest.

Ako ďalej informovala Iveta Dorčáková, hovorkyňa Slovenskej pošty, cieľom je modernizácia spoločnosti po vzore okolitých krajín, zvýšenie efektivity a skvalitnenie služieb klientom.

Dlhodobo plánované rozhodnutie

Slovenská pošta podotýka, že ide o dlhodobo plánované manažérske rozhodnutie, ktoré nesúvisí s pandémiou koronavírusu.

Rozhodnutie prichádza po predbežných rokovaniach s poštovými odborármi. V prvej fáze sa rušenie pracovných miest alebo zmena dohodnutých pracovných podmienok dotkne okolo 1 500 zamestnancov pošty. Vedenie pošty pritom po rozhovoroch s odborármi ustúpilo z pôvodného plánu prepustiť viac ako 900 zamestnancov.

„Slovenská pošta v súčasnosti zamestnáva 12 894 zamestnancov s výkonom práce vo všetkých častiach Slovenska. Spolu s kolegami sme pripravili komplexný transformačný plán vrátane digitalizácie služieb, modernizácie infraštruktúry logistickej siete a zvýšenia kapacity v balíkovom segmente, reorganizácie a zefektívnenia doručovania zásielok a ďalšie opatrenia, ktoré v budúcnosti donesú vyššiu kvalitu služieb našim klientom. Jeho súčasťou je, žiaľ, aj zníženie počtu pracovných miest,“ uviedol predseda predstavenstva Slovenskej pošty Martin Ľupták, ktorý niekoľko rokov pôsobil v nórskej pošte.

Zmena pracovného zaradenia

Pri ostatných pracovných miestach dôjde k zmene týždenného pracovného času alebo k zmene pracovného zaradenia zamestnancov.

Zamestnancom, ktorých sa dotkne zmena organizačnej štruktúry, no nedochádza k zrušeniu ich pracovného miesta, ale k zvýšeniu pracovného času, bude zvýšená základná mzda. „Celá reforma fungovania poštových služieb na Slovensku má niekoľko krokov, toto je iba prvý z nich. V priebehu niekoľkých týždňov budeme informovať o celej komplexnej reforme,“ vysvetlil Ľupták.

Slovenská pošta bude dotknutým zamestnancom ponúkať inú vhodnú prácu a ostatné voľné pracovné miesta budú určené predovšetkým uvoľňovaným zamestnancom.

Dlhodobo neudržateľný stav

Každý zamestnanec, ktorý sa rozhodne neprijať ponuku inej práce, dostane odstupné v súlade so Zákonníkom práce a kolektívnou zmluvou, a to podľa počtu odpracovaných rokov. Slovenská pošta predpokladá, že na odstupnom vyplatí 3,5 milióna eur. Optimalizačný proces podporuje aj hlavný akcionár Slovenskej pošty ministerstvo dopravy a výstavby.

„Súčasný stav na pošte je dlhodobo neudržateľný. Biznis model v oblasti poštových služieb sa za posledné roky radikálne zmenil. Aj na Slovensku sa konečne potrebujeme posunúť tak, aby ľudia nechodili na poštu za trest, ale aby sme im uľahčili prístup k poštovým službám a priniesli väčší komfort,“ vyhlásil minister dopravy a výstavby Andrej Doležal.

Slovenská pošta ako národný poštový operátor – hlavný poskytovateľ poštových služieb a prevádzkovateľ logistických činností na Slovensku (doručovanie listov a balíkov vrátane medzinárodnej pošty, domáci poštový platobný styk) – podniká na slovenskom trhu od začiatku januára 2003.

Viac k témam: hromadné prepúšťanie
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovenská pošta avizuje hromadné prepúšťanie, o prácu prídu stovky ľudí © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Obstarávanie rekonštrukcie areálu Úradu vlády sa môže začať, ministri návrh schválili

Ceny prác by mala byť viac ako 7,1 milióna eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *