Home / SLOVENSKO / Právny systém je podľa Kisku ku komunite LGBTI krutý, prezident by privítal racionálnu diskusiu

Právny systém je podľa Kisku ku komunite LGBTI krutý, prezident by privítal racionálnu diskusiu

BRATISLAVA 11. decembra (WebNoviny.sk) – Pre našu spoločnosť je prínosom, ak sa páry, ktoré spolu žijú, starajú jeden o druhého a v krízových situáciách sa môžu na seba spoľahnúť.

V pondelok to povedal prezident Andrej Kiska, ktorý pri príležitosti nedeľného Medzinárodného dňa ľudských práv prijal zástupcov Iniciatívy Inakosť.

Otázky dedenia a spoločného bývania

Prezident tiež vyhlásil, že je v našom záujme, aby sme odstránili zbytočné prekážky a problémy, ktorým musia čeliť páry rovnakého pohlavia v každodennom živote.

Odporúčame:
Smer-SD nebude iniciovať žiadnu žalobu na prezidenta Kisku za nevymenovanie sudcov

Podľa Andreja Kisku býva právny systém k ľuďom z LGBTI komunity často krutý, a to najmä v bežných situáciách, akými sú napríklad prístup k informáciám o zdravotnom stave či v otázkach spoločného bývania a dedenia.

Výsledkom diskusií by mali byť opatrenia

Prezident pripomenul, že pred tromi rokmi po neplatnom referende vzbudili tieto témy v spoločnosti veľké vášne.

„Žiaľ, výsledkom bolo, že sa skončila akákoľvek racionálna snaha zabezpečiť jednotlivcom žijúcim spolu aspoň minimálny štandard v právnej rovine. Pravdaže taký, ktorý by rešpektoval aktuálne platnú ústavnú ochranu inštitútu manželstva,“ povedal Andrej Kiska, ktorý by privítal návrat diskusie k tejto téme.

Odporúčame:
Premiér Fico zle zvláda prepad preferencií a vnútorný rozpad strany, vyhlásil prezident Kiska

„Privítal by som, aby sme o tejto téme diskutovali ľudsky, so vzájomnou úctou, so vzájomným pochopením, s úctou k ľuďom, ktorí majú rozdielne názory,“ vyhlásil prezident a dodal, že tentoraz by sa tá debata mala skončiť prijatím konkrétnych opatrení, ktoré by odstránili najväčšie prekážky, s ktorými sa ľudia z LGBTI komunity stretávajú.

Prezident sa prihlásil k politike spájania

Zástupcov Iniciatívy Inakosť potešilo, že sa prezident prihlásil k politike spájania. Ako uviedol riaditeľ iniciatívy Martin Macko, prezidentovi na pondelkovom stretnutí pripomenuli, aké problémy trápia ľudí z LGBTI komunity preto, že štát právne neuznáva vzťahy párov rovnakého pohlavia.

Macko tiež prezradil, že platforma mimovládnych organizácii Životné partnerstvo plánuje v budúcom roku predstaviť konkrétny legislatívny návrh, ktorý by tieto problémy pomohol vyriešiť.

Viac k témam: Andrej Kiska, Iniciatíva Inakosť, LGBTI, prezident SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Právny systém je podľa Kisku ku komunite LGBTI krutý, prezident by privítal racionálnu diskusiu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Objavte čaro Mara Campingu pri brehu Liptovskej Mary už toto leto

Hľadáte ideálne miesto na letnú dovolenku pri vode na Slovensku? Mara Camping v Liptovskom Trnovci je pre vás tou správnou voľbou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *