Home / SLOVENSKO / Korupcia na generálnej prokuratúre zrejme nie je, podľa TIS ju za šesť rokov nik nenahlásil

Korupcia na generálnej prokuratúre zrejme nie je, podľa TIS ju za šesť rokov nik nenahlásil

3.12.2020 (Webnoviny.sk) – Už takmer šesť rokov platí na Slovensku zákon, ktorý chráni whistleblowerov, teda oznamovateľov korupcie a iných vážnych trestných činov.

Proti nekalostiam sa takmer nik neozval

Ako ďalej na sociálnej sieti uvádza organizácia Transparency international Slovensko (TIS), do dnešného dňa ho však nevyužil nikto zo zamestnancov Generálnej prokuratúry SR.

„Podobne nulovú bilanciu majú doteraz krajské prokuratúry v Bratislave, Banskej Bystrici a Nitre,“ uvádza TIS s tým, že z ostatných prokuratúr zatiaľ nemajú k dispozícii dáta.

Nulový počet podnetov zo strany prokurátorov na nezákonnosť na ich pracoviskách podľa organizácie len dokresľuje nedávne výpovede mnohých uchádzačov na post generálneho prokurátora, ktorí mali problém vysvetliť, prečo sa proti „nekalostiam takmer nik verejne neozval“.

Ak tušili, tak nemali dôkazy

„Teraz teda vieme, že nik sa neozval ani neverejne, cez kľúčový interný kanál oznamovania. A to ide o ľudí, ktorí majú v náplni práce dohliadanie nad zákonnosťou v štáte,“ konštatuje TIS.

Na vypočutí podľa organizácie kandidáti na generálneho prokurátora svorne tvrdili, že o ničom nekalom nevedeli a ak tušili, nemali dôkazy.

„Ako poľahčujúcu okolnosť by sa dalo brať akurát to, že v situácii vzájomnej nedôvery je ťažko nahlasovať korupciu, obzvlášť, keď právomoc udeliť ochranu pred zamestnávateľom má zo zákona prokurátor, teda v podstate jeden z kolegov oznamovateľa. Nefunkčnosť whistleblowingu na prokuratúre je aj smutnou vizitkou zákona, ktorý Slovensko v prvej verzii prijalo už v roku 2014,“ dodala TIS.

Viac k témam: korupcia
Zdroj: Webnoviny.sk – Korupcia na generálnej prokuratúre zrejme nie je, podľa TIS ju za šesť rokov nik nenahlásil © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na priechode pred obchodným domom v Bratislave zrazilo auto 14-ročné dievča, okolnosti nehody vyšetruje polícia

Dychová skúška na alkohol skončila u vodiča Škody Fabie s negatívnym výsledkom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *