Home / EKONOMIKA / Nezamestnanosť v Rimavskej Sobote by mohla klesnúť, postavia veľký priemyselný park

Nezamestnanosť v Rimavskej Sobote by mohla klesnúť, postavia veľký priemyselný park

30.11.2020 (Webnoviny.sk) – V Rimavskej Sobote by mal vzniknúť jeden z najväčších priemyselných parkov na južnom Slovensku. Vyplýva to z materiálu, ktorý Ministerstvo hospodárstva SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania. Celkové náklady na jeho výstavbu odhaduje rezort na takmer 12 mil. eur.

Najvyššia miera nezamestnanosti

„Pripravené územie bude následne ponúknuté investorom. Očakávame, že priemyselný park vytvorí príležitosť pre vznik minimálne 500 nových pracovných miest,“ avizuje ministerstvo.

Okres Rimavská Sobota pritom dlhodobo vykazuje najvyššiu mieru evidovanej nezamestnanosti spomedzi všetkých okresov Slovenska. V septembri tohto roka dosahovala takmer 20 %.

„Realizáciou stavby Priemyselného parku Rimavská Sobota sa zabezpečí príprava územia vhodného na umiestnenie nových investícií v oblasti priemyselnej výroby, služieb a výskumu a vývoja. Príprava parku predstavuje základný predpoklad pre prilákanie nových investícií v regióne,“ konštatuje rezort.

Ten zároveň pripomína, že v rámci Banskobystrického samosprávneho kraja aktuálne eviduje iba päť priemyselných parkov s výmerou nad 10 ha. Z toho len pri jednom neregistruje výraznejšie nedostatky z hľadiska napojenia na technickú a dopravnú infraštruktúru alebo z hľadiska vysporiadania majetkovo-právnych vzťahov.

Stav absolútnej pripravenosti

Investori pritom podľa ministerstva dlhodobo preferujú pozemky v stave absolútnej pripravenosti na začatie stavby, teda schválený územný plán, vyriešené majetkovo-právne vzťahy dotknutým nehnuteľnostiam, ideálne vybudované alebo aspoň povolené prípojky na jednotlivé inžinierske siete.

„Absencia takýchto parkov znamená pre Slovensko zásadnú konkurenčnú nevýhodu v porovnaní s krajinami strednej a východnej Európy, s ktorými pri získavaní strategických investícií najčastejšie súperíme (Česko, Poľsko, Maďarsko, Rumunsko),“ upozorňuje rezort.

Táto nevýhoda je naviac podľa neho znásobená dĺžkou povoľovacích konaní a spoločne s už spomenutou rozdrobenosťou pozemkov prakticky opakovane diskvalifikuje Slovensko pri mnohých rozhodovacích procesoch o umiestnení novej investície.

Pozemok vymedzený na účely vybudovania priemyselného parku sa nachádza na severnej strane mesta Rimavská Sobota. Ide o dve parcely s výmerom okolo 650-tis. metrov štvorcových. V danom území je pripravovaná a plánovaná výstavba rýchlostnej komunikácie R2, ktorá bude lokalitu lemovať z južnej strany.

Viac k témam: nezamestnanosť v SR, priemyselný park
Zdroj: Webnoviny.sk – Nezamestnanosť v Rimavskej Sobote by mohla klesnúť, postavia veľký priemyselný park © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *