Home / POLITIKA / Predĺžením núdzového stavu prekročila vláda svoje kompetencie, tvrdí ústavný právnik Kresák

Predĺžením núdzového stavu prekročila vláda svoje kompetencie, tvrdí ústavný právnik Kresák

11.11.2020 (Webnoviny.sk) – Predĺžením núdzového stavu vláda prekročila svoje kompetencie. V rozhovore pre agentúru SITA to uviedol ústavný právnik Peter Kresák. Zároveň uviedol, že ústavný zákon povoľuje štátnym orgánom uskutočňovať iba také kroky, ktoré im umožňujú zákony.

Predĺženie by nemalo byť možné

Ústavný zákon podľa neho povoľuje vyhlásenie núdzového stavu na 90 dní, nehovorí však o možnosti predĺženia núdzového stavu. Podľa striktného výkladu zákona by tak predĺženie núdzového stavu nemalo byť možné.

„Pani ministerka spravodlivosti sa pred rokovaním vlády vyjadrila, že by sa priklonila k tomu, aby sa novelizoval ústavný zákon o týchto situáciách, čo by bola čistá cesta, no trvalo by to asi nejakú dobu. Príklad Českej republiky je jednoznačný. Česi majú v ústave možnosť predĺženia núdzového stavu, ktorý musí schváliť vláda a potvrdiť parlament. Poslanecká snemovňa však má právo sa k tomu vyjadriť, čo považujem za správne a logické,“ povedal pre agentúru SITA Kresák.

Môže dôjsť k porušeniu základných ľudských práv

Ústavný právnik uviedol, že situácia poukazuje na ďalší právny problém súčasnosti, ktorým sú rozhodnutia vlády prijímané uzneseniami. Podľa Kresáka sa už do roku 2011 mnohé rozhodnutia vlád vykonávajú na základe uznesení.

Uznesenia vlády však podľa neho na rozdiel od nariadení vlády nemajú všeobecnú záväznosť. Kresák si myslí, že k porušeniu základných ľudských práv a slobôd počas núdzového stavu môže dôjsť, mali by však byť primerané a nevyhnutné z hľadiska cieľov, ktoré sa nimi majú dosiahnuť.

Núdzový stav na obdobie 45 dní vyhlásila vláda v súvislosti s pandemickou situáciou ešte 1. októbra, skončiť mal v sobotu 14. novembra. Členovia kabinetu na dnešnom rokovaní rozhodli o predĺžení núdzového stavu, ktorý tak bude trvať od soboty 14. novembra ďalších 45 dní.

Viac o téme: Koronavírus

Viac k témam: COVID-19, Koronavírus, Matovičova vláda (OĽaNO-Sme rodina-SaS-Za ľudí), núdzový stav
Zdroj: Webnoviny.sk – Predĺžením núdzového stavu prekročila vláda svoje kompetencie, tvrdí ústavný právnik Kresák © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Váľaju sa ako prasce v miliónoch od štátu ale ako a na čo ich míňajú ?

Ktorí politici berú milióny na svoje strany ale nedali na pamätník okupácie 21. augusta 1968 …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *