Home / EKONOMIKA / Trestanie zamestnancov za neúčasť na plošnom testovaní nie je správne, odbory sankcie odsudzujú

Trestanie zamestnancov za neúčasť na plošnom testovaní nie je správne, odbory sankcie odsudzujú

29.10.2020 (Webnoviny.sk) – Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR odsudzuje sankcionovanie zamestnancov v súvislosti s ich dobrovoľným rozhodnutím o neúčasti na plošnom testovaní. Odborári tak reagujú na medializované vyhlásenia zamestnávateľov, že neprítomnosť zamestnancov v práci pre chýbajúci negatívny výsledok testovania bude kvalifikovaná ako neospravedlnená absencia a bude dôvodom na ukončenie pracovného pomeru.

KOZ v tejto súvislosti apeluje na vládu i firmy, aby k riešeniu vzniknutej situácie pristupovali zvlášť citlivo a zamestnanci neniesli postih za svoje slobodné rozhodnutie.

Viac o téme: Koronavírus

„Zastávame názor, že ide o obmedzenia slobody pohybu a pobytu, keď zamestnanec nemôže ísť do práce, lebo nedisponuje negatívnym testom. Zároveň však ide o plnenie občianskych povinností. Občianska povinnosť vzniká aj pri mimoriadnych udalostiach, kde sa mimoriadnou udalosťou rozumie aj ohrozenie verejného zdravia. Zamestnávateľ je v takýchto prípadoch povinný ospravedlniť to ako prekážku v práci z dôvodu všeobecného záujmu tak, ako o tom hovorí Zákonník práce,“ konštatujú odbory.

Tie zároveň pripravujú právnu analýzu posúdenia súladu, respektíve nesúladu nariadení a platných legislatívnych noriem, povinností a nárokov zamestnancov.

Viac o téme: Celoplošné testovanie

Viac k témam: Celoplošné testovanie, Koronavírus
Zdroj: Webnoviny.sk – Trestanie zamestnancov za neúčasť na plošnom testovaní nie je správne, odbory sankcie odsudzujú © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prijímanie vysokokvalifikovaných zamestnancov z cudziny sa zjednoduší, vychádza to z novely zákona

Novela zákona o pobyte cudzincov sa posúva do druhého čítania.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *