Home / SLOVENSKO / Celoplošné testovanie môžu podstúpiť aj ľudia z ulice, bezdomovcov však trápia viaceré otázky

Celoplošné testovanie môžu podstúpiť aj ľudia z ulice, bezdomovcov však trápia viaceré otázky

29.10.2020 (Webnoviny.sk) – Počas víkendového celoplošného testovania na koronavírus poskytne organizácia Depaul Slovensko ľuďom bez domova, ktorí využívajú jej služby, možnosť otestovať sa a získať certifkát. Depaul vytvorí odberové tímy, ktoré budú testovať klientov vo všetkých jeho pobytových zariadeniach, teda aj v najväčšej nízkoprahovej nocľahárni na Slovensku – Nocľahárni sv. Vincenta de Paul na Ivanskej ceste v Bratislave.

V tlačovej správe o tom informovala fundraiserka Depaul Slovensko Zuzana Kuľhová s tým, že testovanie ľudí bez domova využívajúcich Nocľaháreň sv. Vincenta de Paul bude v nedeľu 1. novembra od 16:00 do 21:30 v priestoroch nocľahárne na Ivanskej ceste 32.

Nezodpovedané otázky

Kuľhová doplnila, že blížiace sa plošné testovanie vnímajú ľudia bez domova rozporuplne. Napriek tomu, že mnohí sa na ňom chcú zúčastniť, stále nemajú všetky potrebné informácie.

Viac o téme: Celoplošné testovanie

Trápia ich obavy, či ich k testovaniu pripustia aj bez dokladov, kde strávia karanténu v prípade pozitívneho výsledku testu a tiež či nebudú políciou pokutovaní za zdržiavanie sa vo verejnom priestore. „Ten je totiž, žiaľ, ich domovom,” podotkla.

Rizikovou skupinou sú všetci

„Rizikovou skupinou sú všetci, pretože jediné, čo majú, je neistota zajtrajška. Polovica z nich trpí chronickými ochoreniami, mnohí majú nad 65 rokov. Trápi ich neistota, ktorá spôsobuje pribúdanie psychických ochorení. A chýba im zdravotná starostlivosť, ktorá je pre nich nedostupná,” vysvetlila zdravotná sestra Bernadeta Staňová z Depaul Slovensko, ktorá bude testy vykonávať.

Viac o téme: Koronavírus

Na Slovensku bude v sobotu 31. októbra a nedeľu 1. novembra od 7:00 do 22:00 celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19.

Viac k témam: bezdomovci, Celoplošné testovanie, Koronavírus
Zdroj: Webnoviny.sk – Celoplošné testovanie môžu podstúpiť aj ľudia z ulice, bezdomovcov však trápia viaceré otázky © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Cyklista neprežil zrážku s autom medzi Skalicou a Holíčom, polícia apeluje na používanie reflexných prvkov (foto)

Starší muž zraneniam na mieste podľahol.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *