Home / EKONOMIKA / Amazonu v Seredi hrozí ostrý štrajk, vyjednávanie zlyhalo a do sporu chce vstúpiť aj SaS

Amazonu v Seredi hrozí ostrý štrajk, vyjednávanie zlyhalo a do sporu chce vstúpiť aj SaS

16.10.2020 (Webnoviny.sk) – V sereďskom Amazone hrozí podľa odborárov štrajk. Ako pre agentúru SITA potvrdila predsedníčka tamojších odborov Daniela Učňová, takmer dvojročné vyjednávanie o kolektívnej zmluve je aktuálne ukončené na základe protokolu od sprostredkovateľky ako neúspešné.

Rozhodcu podľa nej spoločnosť odmietla. „Skutočne hrozí štrajk, sami zamestnanci nás žiadali, aby sme vyhlásili štrajk,“ uviedla Učňová. Amazon na Slovensku zamestnáva približne 3 000 ľudí. V logistickom centre v Seredi vzniklo od jeho otvorenia v roku 2017 asi 2 000 stálych pracovných miest, v bratislavskej korporátnej kancelárii zamestnáva firma ďalších vyše 1 000 ľudí.

Vysoko konkurenčné mzdy

Samotná spoločnosť reagovala, že vždy dodržiava všetky príslušné zákony a rešpektuje všetky práva zamestnancov.

„Naďalej spolupracujeme a vedieme priamy dialóg s členmi odborov na pravidelnej báze, rovnako ako so všetkými našimi zamestnancami. Pevne veríme, že priamy dialóg je najefektívnejším spôsobom, ako porozumieť potrebám našich zamestnancov,“ uviedla pre agentúru SITA PR Manager Amazon Czech Republic and Slovakia Operations Miroslava Jozová.

„Všetci zamestnanci dostávajú vysoko konkurenčné mzdy vrátane finančných a nefinančných bonusov a benefitov,“ dodala.

Je potrebné načúvať zamestnancom

Do sporu medzi zamestnancami a firmou plánuje vstúpiť aj koaličná strana Sloboda a Solidarita.
„Sme pripravení vstúpiť do tohto procesu ako mediátori. Veľmi si uvedomujeme, aký prínos má Amazon na zamestnanosť v trnavskom regióne. Dôležité je však aj načúvať zamestnancom a ich požiadavkám. Ostrý štrajk je jednoznačne legitímny prostriedok, avšak má byť až poslednou možnosťou,“ povedal predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet Marián Viskupič.
Amazon prevádzkuje najväčšiu e-commerce platformu, ktorá umožňuje podnikateľom predávať svoj tovar do celého sveta.

Viac k témam: kolektívne vyjednávanie, odborári, štrajk
Zdroj: Webnoviny.sk – Amazonu v Seredi hrozí ostrý štrajk, vyjednávanie zlyhalo a do sporu chce vstúpiť aj SaS © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *