Home / EKONOMIKA / Informatika / Skôr evolúcia než revolúcia. Mobilný operátor otestuje v Bratislave mobilnú 5G sieť

Skôr evolúcia než revolúcia. Mobilný operátor otestuje v Bratislave mobilnú 5G sieť

7.10.2020 (Webnoviny.sk) – Mobilný operátor O2 uskutoční v stredu verejný test mobilnej siete 5G spolu s odštartovaním prvej testovacej komerčnej prevádzky 5G v Bratislave. Ako informovala agentúru SITA hovorkyňa O2 Tereza Molnár, pre zákazníka zavedenie 5G bude štandardným upgrade siete tak, ako tomu bolo pri 3G a 4G.

Rozdiel medzi jednotlivými sieťami môže zákazník pocítiť v rýchlosti, stabilite, odozve a kvalite signálu.

Fakty o bezpečnosti

Z pohľadu operátorov sa očakáva, že 5G zabezpečí komfortné pripojenie čoraz väčšiemu počtu zariadení, a to aj pri vysokorýchlostných prenosoch.

„Na trhu teda nepôjde o revolúciu, ale o evolúciu využitia frekvenčného spektra,“ upresňuje Tereza Molnár.

Na margo bezpečnosti 5G je podľa mobilného operátora O2 potrebné odlišovať vedecky podložené fakty od rôznych nepodložených tvrdení.

„V rovine faktov sa 5G a 4G sieť na rádiovej úrovni principiálne nelíšia. Aj podľa stanoviska hlavného hygienika SR expozícia žiarenia pripravovanej 5G technológie je porovnateľná s 25-ročnými skúsenosťami predchádzajúcich generácií sietí 2G, 3G, či 4G, ako aj s približne 100-ročnými skúsenosťami s rádiovým a televíznym vysielaním,“ hovorí Tereza Molnár.

Prísna regulácia

Jediným rozdielom predmetných technológií ostáva podľa operátora frekvencia nosnej vlny, ktorej efekt je zohľadnený v platných expozičných limitoch.

Všetky služby poskytované na území Slovenska podliehajú prísnej regulácii zo strany kontrolných a regulačných orgánov.

Tými sú Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) pre témy technické a hospodárske a Útvar vedúceho hygienika Ministerstva dopravy a výstavby SR spoločne s Úradom verejného zdravotníctva SR v otázkach ochrany zdravia a bezpečnosti ľudí a životného prostredia.

Poskytovatelia služieb môžu uviesť do činnosti len taký vysielač/anténu, ktorý spĺňa presne definované technické a hygienické kritériá stanovené platnou legislatívou SR.

Viac k témam: 5G sieť, mobilná sieť, telekomunikácie
Zdroj: Webnoviny.sk – Skôr evolúcia než revolúcia. Mobilný operátor otestuje v Bratislave mobilnú 5G sieť © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Úradu na ochranu osobných údajov chýbajú ľudia aj financie, kým v Európe je táto problematika prioritou

Úrad na ochranu osobných údajov nie je aktuálne schopný dosiahnuť úroveň dozoru nad ochranou osobných údajov, ku ktorej je Slovenská republika zaviazaná.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *