Home / EKONOMIKA / Od apríla budúceho roka sa má zaviesť tehotenská dávka a tehotenské štipendium

Od apríla budúceho roka sa má zaviesť tehotenská dávka a tehotenské štipendium

4.10.2020 (Webnoviny.sk) – Od apríla budúceho roka by mala Sociálna poisťovňa viac ako 20-tisíc pracujúcim tehotným ženám vyplácať tehotenskú dávku.

Nárok na túto dávku má žene vzniknúť od začiatku 27. týždňa pred očakávaným dňom pôrodu, teda po ukončení 12. týždňa tehotenstva, ak žena bola nemocensky poistená najmenej 270 dní v posledných dvoch rokoch.

Vyššie výdavky Sociálnej poisťovne

Výška tehotenskej dávky má tvoriť 15 percent z hrubej mzdy zamestnankyne, resp. z vymeriavacieho základu samostatne zárobkovo činnej osoby. Žena stratí nárok na vyplácanie tehotenskej dávky dňom skončenia tehotenstva.

Zavedenie tehotenskej dávky by malo v budúcom roku zvýšiť výdavky Sociálnej poisťovne o 39,4 milióna eur, v roku 2022 o 61,8 milióna eur a v roku 2023 o 64,3 milióna eur.

Návrh zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti s podporou detí a rodín, tento týždeň schválila s pripomienkami vláda.

Určili minimálnu sumu

Ministerstvo práce určilo minimálnu sumu tehotenskej dávky, ktorá nemá byť nižšia ako 10 % maximálneho denného vymeriavacieho základu.

V roku 2021 tak najnižšia možná tehotenská dávka pre živnostníčky aj zamestnankyne pri 30-dňovom mesiaci dosiahne 215,50 eura.

Maximálna suma tehotenskej dávky pre ženy, ktoré v hrubom zarábajú 2 184 eur a viac, by mala budúci rok dosahovať vyše 320 eur mesačne.

Priemerná mesačná suma vyplatenej tehotenskej dávky by mala podľa odhadu rezortu práce a sociálnych vecí v budúcom roku predstavovať 236 eur.

Stovky študentiek mesačne

Pre nepracujúce tehotné študentky vysokých škôl a plnoleté tehotné študentky stredných škôl, ktorým nevznikne nárok na priznanie tehotenského ako nemocenskej dávky, sa má od začiatku 27. týždňa pred očakávaným dňom pôrodu zaviesť tehotenské štipendium v sume 200 eur.

Na takéto štipendium má mať nárok približne 750 študentiek mesačne. „Pri stanovení tohto počtu sme vychádzali z počtu poberateľov rodičovského príspevku, na ktorých je súčasne vyplácaný príspevok na dieťa – nezaopatrené dieťa pripravujúce sa na budúce povolanie,“ uviedlo ministerstvo práce a sociálnych vecí.

Študentka stratí nárok na tehotenské štipendium, ak sa jej začne vyplácať tehotenská dávka alebo rodičovský príspevok po narodení dieťaťa, skončení tehotenstva alebo skončením štúdia.

O priznaní tehotenského štipendia pre študentku vysokej školy rozhodne rektor vysokej školy alebo dekan fakulty, plnoletej tehotnej študentke strednej školy tehotenské štipendium prizná riaditeľ školy.

Na tehotenské štipendium má mať študentka právny nárok.

Viac k témam: tehotenská dávka, tehotenské štipendium
Zdroj: Webnoviny.sk – Od apríla budúceho roka sa má zaviesť tehotenská dávka a tehotenské štipendium © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *