Home / SLOVENSKO / Ľudia pracujúci z domu by mali mať nárok na mzdové príplatky, odkazuje ministerstvo pôdohospodárstva

Ľudia pracujúci z domu by mali mať nárok na mzdové príplatky, odkazuje ministerstvo pôdohospodárstva

2.10.2020 (Webnoviny.sk) – Zamestnanci pracujúci z domu by pri práci počas sviatku a v noci alebo víkendu mali mať nárok na mzdové príplatky. Ministerstvu práce a sociálnych vecí to počas pripomienkového konania k novele Zákonníka práce odkázal rezort pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.

„Na základe skúseností z vykonávanej práce počas pandémie COVID-19 v marci a apríli 2020 považujeme prácu počas tzv. „home-officu“ za plnohodnotnú prácu k práci vykonávanej priamo na úrade, ak nie náročnejšiu,“ tvrdí ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.

Ak zamestnávateľ požaduje od zamestnanca, aby mal počas domáckej práce pracovať nadčas, počas sviatku, víkendu alebo v noci, tak by podľa rezortu za to mal byť aj primerane odmenený.

Niekoľko odchýlok

Podľa návrhu novely Zákonníka práce, ktorý predložilo ministerstvo práce a sociálnych vecí do pripomienkového konania, by sa mala domácka práca a telepráca riadiť niektorými odchýlkami.

Ak si pri takejto práci zamestnanec sám rozvrhuje pracovný čas, nemá mať nárok na mzdu za prácu nadčas, na mzdové zvýhodnenie za prácu cez sviatok a víkend, ani na mzdové zvýhodnenie za nočnú prácu a mzdovú kompenzáciu za sťažený výkon práce, ak sa zamestnanec so zamestnávateľom nedohodne inak.

Denný odpočinok

Na výkon domáckej práce a telepráce sa má vyžadovať dohoda zamestnávateľa so zamestnancom v pracovnej zmluve. Môžu sa pritom dohodnúť na tom, že zamestnanec si pri domáckej práci alebo telepráci bude sám rozvrhovať pracovný čas v rámci celého týždňa alebo sa takáto práca bude vykonávať v pružnom pracovnom čase.

Zamestnanec vykonávajúci tento druh práce má mať právo počas jeho nepretržitého denného odpočinku a nepretržitého odpočinku v týždni nepoužívať pracovné prostriedky slúžiace na výkon domáckej práce alebo telepráce.

„Zamestnávateľ nesmie posudzovať ako nesplnenie povinnosti, ak zamestnanec odmietne vykonať prácu alebo splniť pokyn v tomto čase,“ uvádza sa v návrhu novely Zákonníka práce. Výnimkou majú byť situácie, keď je zamestnancovi nariadená alebo s ním dohodnutá pracovná pohotovosť alebo práca nadčas.

Viac k témam: home office, práca z domu, príplatky, príplatok za prácu v noci a cez sviatok, príplatok za prácu v sobotu a nedeľu, Zákonník práce
Zdroj: Webnoviny.sk – Ľudia pracujúci z domu by mali mať nárok na mzdové príplatky, odkazuje ministerstvo pôdohospodárstva © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Cyklista neprežil zrážku s autom medzi Skalicou a Holíčom, polícia apeluje na používanie reflexných prvkov (foto)

Starší muž zraneniam na mieste podľahol.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *