Home / SLOVENSKO / Prezidentka Čaputová vymenovala nových sudcov všeobecných súdov (video)

Prezidentka Čaputová vymenovala nových sudcov všeobecných súdov (video)

1.10.2020 (Webnoviny.sk) – Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok 1. októbra vymenovala 12 nových sudcov všeobecných súdov.

Vo svojom príhovore pri tejto príležitosti uviedla, že menovaní sa stávajú súčasťou sudcovského stavu vo chvíli, keď si musia nanovo získavať a budovať dôveru verejnosti.

Čaputová pripomenula, že nedávny prieskum verejnej mienky ukázal, že slovenskému súdnictvu nedôveruje 80 percent opýtaných. Zároveň dodala, že aktuálnu situáciu súdnictva nepripomína preto, aby vymenovaných sudcov odrádzala.

Sudcovia by ju mali podľa Čaputovej považovať za ďalšiu výzvu vo svojom profesionálnom, aj osobnom živote. „Hoci na strate a oslabení dôveryhodnosti súdnictva nemáte žiaden podiel, sami k jej obnoveniu a k posilneniu kreditu sudcovského stavu môžete veľmi prispieť,“ uviedla.

Novovymenovaní sudcovia všeobecných súdov:

Alexandra Čerňanská Pindejová, Okresný súd Bánovce nad Bebravou

Filip Demo, hosťujúci sudca pre obvod Krajského súdu v Nitre

Dana Gáborová, hosťujúca sudkyňa pre obvod Krajského súdu v Nitre

Peter Hunák, Okresný súd Brezno

Mariana Juríková, hosťujúca sudkyňa pre obvod Krajského súdu v Žiline

Marianna Kertésová, Okresný súd Michalovce

Branislav Krivošík, hosťujúci sudca pre obvod Krajského súdu v Trnave

Katarína Radičová, Okresný súd Námestovo

Andrea Sátorová, hosťujúca sudkyňa pre obvod Krajského súdu v Trnave

Renáta Svrčková, hosťujúca sudkyňa pre obvod Krajského súdu v Žiline

Mária Šadláková, hosťujúca sudkyňa pre obvod Krajského súdu v Trenčíne

Katarína Zdechovanová, Okresný súd Banská Bystrica

„Vážený pán predseda Súdnej rady Slovenskej republiky,
vážený pán predseda Najvyššieho súdu Slovenskej republiky,
vážený pán predseda Ústavnoprávneho výboru Národnej rady
vážený pán štátny tajomník Ministerstva spravodlivosti SR
vážené sudkyne, vážení sudcovia,
milí hostia, dámy a páni,

situácia v našom súdnictve v posledných týždňoch určite nepredstavuje stojaté vody. Svedčí o tom aj skutočnosť, že sa prakticky každý mesiac stretávame pri rovnakej príležitosti: pri vymenovaní nových sudkýň a sudcov, ktorí dopĺňajú rady sudcovského stavu na Slovensku. A tak ako všetkým, ktorým som doteraz s dôverou odovzdala menovacie dekréty, aj vám, novým sudkyniam a sudcom, k vašej novej funkcii úprimne blahoželám. A želám vám, aby sa dnešok stal prvým dňom vášho budúceho celoživotného povolania.

Pred výberovými komisiami a Súdnou radou ste preukázali, že pre svoju funkciu ste splnili odborné, osobnostné i morálne kritériá. Očakávame teda od vás, že svoju funkciu budete vykonávať nezávisle, ale aj to, že svoju nezávislosť nebudete vnímať ako vlastné privilégium či výsadu, ale ako ústavné právo našich občanov, ktorí od vás budú očakávať spravodlivosť.
Očakávame tiež, že počas rokov svojho pôsobenia nestratíte úctu k zmyslu a étosu svojho povolania. Nesmie sa nám zopakovať situácia, aby ľudia, ktorí majú byť stelesnením výkonu spravodlivosti, slúžili iným záujmom.

A očakávame aj, že hodnoty a pravidlá, ktoré už dnes stelesňujete ako sudcovia, budete rešpektovať a dodržiavať aj ako súkromné osoby. Aby váš súkromný život nemohol spochybňovať vašu prácu ako verejných činiteľov. Osobná integrita je základ, na ktorom stojí celé vaše budúce pôsobenie.

Vážené sudkyne, vážení sudcovia,

musím v tejto chvíli pripomenúť aj to, že sa stávate súčasťou sudcovského stavu vo chvíli, keď si musí nanovo získavať a budovať dôveru verejnosti. Nedávny prieskum verejnej mienky ukázal, že nášmu súdnictvu dôveruje iba šestnásť percent respondentov a nedôveruje mu až osemdesiat percent opýtaných. Keď mali ľudia povedať, čo im prvé napadne, keď počujú slovo súdnictvo, tri najčastejšie spomínané slová boli – korupcia, nefunkčnosť, nedôvera.

Na tom, ako verejnosť momentálne vníma stav, ktorého členmi ste sa práve stali, nenesiete osobne žiadnu vinu. Tak ako ju nenesú stovky poctivých a profesionálnych sudcov na Slovensku, ktorí svoje povolanie vykonávajú obetavo a v prospech spoločnosti.

Žiaľ, príliš veľký počet individuálnych zlyhaní a nedostatočná reakcia na ne zvnútra sudcovského stavu spôsobili, že nedôvera voči súdnictvu dosiahla kritickú úroveň. Dnešná situácia nás vystríha, aké je nebezpečné, ak sa k individuálnym zlyhaniam pristupuje benevolentne a ak sa sudcovská kolegialita uplatňuje príliš široko.

Vážené sudkyne, vážení sudcovia,
nespomenula som aktuálnu situáciu súdnictva preto, aby som vás odrádzala. Naopak, spomenula som ju preto, aby ste ju brali ako ďalšiu výzvu vo svojom profesionálnom, aj osobnom živote. Hoci na strate a oslabení dôveryhodnosti súdnictva nemáte žiaden podiel, sami k jej obnoveniu a k posilneniu kreditu sudcovského stavu môžete veľmi prispieť.

Od dnešného dňa je vašou úlohou chrániť zákonnosť, aby ste svojím rozhodovaním napĺňali literu i ducha zákonov podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia. Vaše povolanie je veľmi náročné, ale aj dôstojné a spoločensky nesmierne prospešné. Želám vám pevné zdravie, veľa síl a odvahy, aby váš prínos slovenskej justícii bol čerstvý a svieži, pretože práve taký naše súdnictvo potrebuje.“

Viac k témam: vymenovanie sudcov
Zdroj: Webnoviny.sk – Prezidentka Čaputová vymenovala nových sudcov všeobecných súdov (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Nadácia Henkel Slovensko venuje v šiestom ročníku výzvy na podporu seniorov 65 000 eur

Nadácia Henkel Slovensko, ktorá dlhodobo pomáha seniorom na Slovensku, zverejnila výsledky šiesteho ročníka grantovej výzvy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *