Home / SVET / Veľká Británia a Kanada udelili sankcie na Lukašenka, neprijímajú výsledok zmanipulovaných volieb

Veľká Británia a Kanada udelili sankcie na Lukašenka, neprijímajú výsledok zmanipulovaných volieb

29.9.2020 (Webnoviny.sk) – Veľká Británia a Kanada v utorok uvalili sankcie na bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, jeho syna a ďalších popredných vládnych predstaviteľov pre sporné prezidentské voľby a tvrdý zásah voči demonštrantom v Bielorusku.

Sankcie majú mať väčší dopad

Opatrenia sú súčasťou koordinovaného úsilia oboch krajín „udržať demokratické hodnoty a vyvinúť tlak na osoby zodpovedné za represie„, uviedol britský minister zahraničia Dominic Raab.

Britské represívne opatrenia zahŕňajú zákaz cestovania a zmrazenie majetku pre osem osôb z bieloruskej vlády, okrem iných aj Lukašenka, Viktora Lukašenka a šéfa prezidentskej kancelárie Igora Sergejenka. Lukašenko je prvý líder, ktorého Británia sankcionovala v rámci nového sankčného programu za porušovanie ľudských práv vo svete.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Prezidentské voľby v Bielorusku a protesty (fotografie)

Podobné sankcie ako Londýn uvalila aj Ottawa. Kanadský minister zahraničia Francois-Philippe Champagne vysvetlil, že krajiny konali spolu, aby sa uistili, že sankcie budú mať väčší dopad a „ukážu jednotu v našom odsúdení situácie„. „Kanada je v solidarite s Bielorusmi, keď sa usilujú vrátiť ľudské práva a dosiahnuť demokraciu vo svojej krajine,“ povedal Champagne.

Neprijímajú výsledok volieb

Dnes Spojené kráľovstvo a Kanada vyslali uvalením sankcií na násilný a podvodný režim Alexandra Lukašenka jasnú správu. Neprijímame výsledky týchto zmanipulovaných volieb,“ vyhlásil Raab s tým, že krajiny budú zastávať „naše hodnoty demokracie a ľudské práva„.

Bielorusi protestujú denne od prezidentských volieb z 9. augusta, v ktorých podľa úradov Lukašenko získal 80 percent hlasov. Opozícia aj niektorí volební pracovníci však tvrdia, že hlasovanie bolo zmanipulované a USA aj Európska únia voľby odsúdili ako neslobodné a neférové. Prvé dni demonštrácií sprevádzal násilný zásah polície, ktorá zatkla viac ako 7000 ľudí. Neskôr bieloruské úrady prešli k zatýkaniu opozície a vyhrážaniu sa stíhaním.

Viac k témam: bieloruský prezident, protesty v Bielorusku, sankcie
Zdroj: Webnoviny.sk – Veľká Británia a Kanada udelili sankcie na Lukašenka, neprijímajú výsledok zmanipulovaných volieb © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Poľsko odvolalo veliteľa zboru rýchlej reakcie európskej armády Eurocorps, vyšetrujú jeho bezpečnostnú previerku

Poľsko začalo vyšetrovanie vojenskej kontrarozviedky, do ktorého bol zapojený.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *