Home / SVET / Zomrel emir Sabáh Ahmad Džábir Sabáh, prispel k modernizácii zahraničnej politky v Kuvajte

Zomrel emir Sabáh Ahmad Džábir Sabáh, prispel k modernizácii zahraničnej politky v Kuvajte

29.9.2020 (Webnoviny.sk) – Vo veku 91 rokov zomrel kuvajtský emir Sabáh Ahmad Džábir Sabáh, ktorý je považovaný za architekta modernej zahraničnej politiky jeho krajiny. „S veľkým zármutkom a ľútosťou smútime nad úmrtím šejka Sabáha Ahmada Džábira Sabáha, emira Kuvajtského štátu,“ oznámil v štátnej televízii minister pre kráľovské záležitosti Alí Džarráh Sabáh.

Liečil sa v USA

Televízia už pred oznámením prerušila svoj bežný program a vysielala predčítanie koránu, informuje tlačová agentúra AFP.

Emir sa od júla liečil v Spojených štátoch po tom, čo v Kuvajte absolvoval operáciu. Detaily o jeho chorobe a liečbe, ako aj o tom, kde zomrel, palác nezverejnil. Ako uvádza AFP, vládca Kuvajtu mal kardiostimulátor, v roku 2002 mu odstránili apendix a v roku 2007 v USA podstúpil operáciu močových ciest.

V Kuvajte vládol od roku 2006

Sabáh Ahmad Džábir Sabáh vládol v Kuvajte od roku 2006. Predtým dlhodobo pôsobil ako diplomat a diplomaciu presadzoval aj pri riešení regionálnych problémov, ako napríklad bojkotu Kataru ostatnými štyrmi arabskými štátmi. Hostil tiež veľké konferencie pre vojnou zničené krajiny ako Irak a Sýria.

V neprítomnosti emira je na základe kuvajtského práva úradujúcim vládcom 83-ročný korunný princ Nawáf Ahmad Sabáh. Očakáva sa, že nevlastného brata zosnulého emira, ktorý pôsobil napríklad na ministerstve obrany či vnútra, vymenujú za nového vládcu.

Viac k témam: úmrtie
Zdroj: Webnoviny.sk – Zomrel emir Sabáh Ahmad Džábir Sabáh, prispel k modernizácii zahraničnej politky v Kuvajte © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Izraelská armáda tvrdí, že zabila veliteľa Hizballáhu

Ako referuje web news.sky.com, správy o smrti Ismaila Yusafa Baza priniesla izraelská armáda.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *