Home / SVET / Cichanovská chce Macrona za mediátora bieloruskej krízy. Dúfa, že jej pomôže aj s Putinom

Cichanovská chce Macrona za mediátora bieloruskej krízy. Dúfa, že jej pomôže aj s Putinom

28.9.2020 (Webnoviny.sk) – Bieloruská opozičná líderka Svetlana Cichanovská vyzvala francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, aby bol jedným z mediátorov v politickej kríze v Bielorusku.

V rozhovore pre tlačovú agentúru AFP uviedla, že Macron je známy ako prostredník v medzinárodných krízach a mohol by otvoriť dialóg medzi vládou a opozíciou.

Dúfa, že sa s ním stretne

Tiež by do toho mohol zapojiť ruského prezidenta Vladimira Putina. „Teraz je ten okamih, keď Bielorusko potrebuje pomoc pri začatí dialógu,“ skonštatovala.

Oponentka dlhoročného bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka dúfa, že sa s Macronom počas jeho dvojdňovej návštevy Litvy, kde je v exile, stretne. Návšteva francúzskeho prezidenta v baltickej krajine sa začne neskôr počas pondelka.

Pre ekonomické sankcie budú trpieť ľudia

Macron by bol dosiaľ najprominentnejšou osobnosťou, s ktorou by sa Cichanovská stretla po sporných bieloruských prezidentských voľbách, ktoré vyvolali niekoľko týždňov trvajúce masové protesty. Už sa stretla s lídrami v Poľsku a Litve či ministrami zahraničia členských štátov Európskej únie (EÚ).

Cichanovská pre AFP tiež uviedla, že by EÚ mala rozšíriť svoj sankčný zoznam, aby zahrnul nielen popredných bieloruských predstaviteľov, ale aj podniky, ktoré podporujú Lukašenkov režim. Zdôraznila však, že by to nemali byť všeobecné ekonomické sankcie, pretože pre ne budú trpieť „obyčajní ľudia“.

Viac k témam: mediátor, prezidentské voľby v Bielorusku, protesty v Bielorusku
Zdroj: Webnoviny.sk – Cichanovská chce Macrona za mediátora bieloruskej krízy. Dúfa, že jej pomôže aj s Putinom © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Šéf Ukrajinskej bezpečnostnej služby priznáva vražednú kampaň proti spolupracovníkom Kremľa

Oficiálne sa k tomu nepriznáme. Zároveň však môžem ponúknuť niektoré podrobnosti, uviedol Vasyl Maľuk.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *