Home / SLOVENSKO / Kedy je vhodná doba investovať do zlata?

Kedy je vhodná doba investovať do zlata?

22.9.2020 (Webnoviny.sk) – Investovať do zlata je jedným z najlepších spôsobov, ako svoje úspory nielen ochrániť pred infláciou, ale tiež ich zhodnotiť. Kedy je najvhodnejší čas pre nákup investičného zlata a bude vám k jeho bezpečnému uloženiu stačiť domáci trezor?

Prečo investovať o zlata?

Zatiaľ čo bežné meny či akcie negatívne ovplyvňuje inflácia a akýkoľvek záchvev ekonomiky, zlato svoju hodnotu uchováva a dokonca ju ešte s časom zvyšuje. Len za poslednú dekádu sme boli svedkami hospodárskej krízy, devalvácie mien a prudkého nárastu cien nehnuteľností – nič z toho pritom cenu zlata negatívne nepoznamenalo. Naopak, jeho cena vzrástla o neuveriteľných 129 %.

Investujte rozumne

Zásadným pravidlom pri investovaní je diverzifikácia portfólia – vsadiť všetky svoje úspory na jedinú kartu sa vám môže stať osudným. Vždy hľadajte spôsoby, ako svoje prostriedky investovať rozumne a tak, aby ste minimalizovali prípadné straty. Zlato by preto malo tvoriť len časť vášho investičného portfólia spoločne napríklad s podielovými fondami alebo akciami a dlhopismi.

Kedy sa vyplatí investovať do zlata?

Keďže si zlato udržiava svoju hodnotu, dopyt po ňom logicky narastá v dobách kríze a neistoty. Nákup investičného zlata sa tak vyplatí odložiť na dobu prosperity, kedy je ekonomika relatívne stabilná, čo sa prejaví aj na jeho cene – tá bude pomerne nízka, s predpokladaným budúcim rastom.

Faktory ovplyvňujúce cenu zlata

Ekonomická stabilita ale nie je rozhodujúcim faktorom pri nákupe zlata – jeho cenu totiž ovplyvňuje rad ďalších faktorov. Objav nového náleziska, ale tiež konanie centrálnych bánk alebo vývoj doláru – to všetko a mnohé ďalšie aspekty sa podpisujú na cene zlata. Všeobecne teda môžeme povedať, že najvhodnejšia doba k investícii do zlata je vtedy, keď je celosvetová ekonomika na vzostupe, americkému doláru sa darí a zlaté doly zvyšujú svoju produkciu.

Myslite na bezpečné uloženie

Na rozdiel od akcií a menových fondov má zlato jednu určitú nevýhodu – fyzicky ho vlastníte, teda je potrebné ho uložiť na bezpečné miesto. Najjednoduchším riešením je domáci trezor, ktorý iste využijete aj na rad ďalších cenností, ako sú doklady, cenné dokumenty alebo drahé šperky. Ak máte pocit, že domáci trezor nie je dostatočne bezpečným úložiskom, môžete si v banke za určitú mesačnú či ročnú čiastku prenajať bezpečnostnú schránku v banke.

Uložte si aj vy svoje cennosti do domáceho trezoru. Vybrať si môžete z takmer 8000 produktov, ktoré máte prehľadne zoradené na Heureka.sk, alebo pre českých zákazníkov na Heureka.cz. Ponuku jednoducho zúžite voľbou požadovaných vlastností, ktoré od domáceho trezoru očakávate, a s konečným výberom vám pomôžu aj recenzie a hodnotenia overených používateľov.

Záverom, investícia do komodít ako je zlato či striebro nesie pomerne nízke riziko, avšak očakávaný výnos nie je tak vysoký ako napríklad ponúka investovanie do akcií. Investovanie do akcií cez rôzne online brokery ako je napríklad XTB môže výšku investície zvýšiť aj niekoľkonásobne, súvisí s tým ale samozrejme o to väčšie riziko straty celej investovanej čiastky.

Informačný servis

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

NATO je predovšetkým mierová organizácia, nerieši medzinárodné konflikty použitím sily, vyhlásil Blanár

Slovensko si pripomína 20. výročie vstupu do NATO.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *