Home / POLITIKA / Moravčíková bude podpredsedníčkou najvyššieho súdu, Mazáka zarazil jej postoj k „harabinizmu“

Moravčíková bude podpredsedníčkou najvyššieho súdu, Mazáka zarazil jej postoj k „harabinizmu“

21.9.2020 (Webnoviny.sk) – Členovia Súdnej rady Slovenskej republiky v pondelok na verejnom zasadnutí schválili Andreu Moravčíkovú za podpredsedníčku Najvyššieho súdu SR (NS SR). Za jej zvolenie hlasovalo desať členov rady, nikto nehlasoval proti a siedmi členovia sa zdržali hlasovania. Na tento post ju navrhol predseda NS SR Ján Šikuta. Moravčíková pôsobí ako sudkyňa na najvyššom súde od roku 2015.

Dôsledky Harabina pretrvávajú

Hlasovania sa zdržal aj predseda súdnej rady Ján Mazák. „Najviac bolo problematické pre mňa to, že sa rozhodla (Moravčíková, pozn. SITA) zaujať stanovisko o hrubej čiare za výčinmi, ktoré poznáme z obdobia takzvaného ‚harabinizmu‘. Tá hrubá čiara skutočne nie je adekvátnym prístupom, pretože dôsledky pôsobenia pána Harabina v slovenskej justícii pretrvávajú. Treba ich odstrániť,“ povedal Mazák po skončení zasadnutia.

Podpredsedníčkou Najvyššieho súdu SR bola počas predchádzajúceho vedenia súdu Jarmila U., ktorú Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala a obvinila v rámci akcie Búrka.

Sklenka sa priznal k úplatkom

Bola totiž v skupine sudcov a sudkýň, na ktorých poukázal vo svojej výpovedi sudca Vladimír Sklenka z Okresného súdu Bratislava I. Ten sa okrem iného, podľa medializovaných informácií, sám priznal k braniu rôznych úplatkov. Jarmila U. odišla aj z tohto dôvodu zo súdu na predčasný dôchodok.
„To, že nastupujem po osobe, ktorá je v súčasnosti stíhaná, sa, dúfam, neodrazí na tom, ako verejnosť vníma justíciu. Bola by som rada, ak by sa na mňa pozeralo ako na úplne inú osobu, ktorá chce veci robiť naozaj inak. Tak, aby boli vnímané pozitívne,“ uviedla po vypočúvaní Moravčíková.

Viac k témam: akcia Búrka, predseda Najvyššieho súdu SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Moravčíková bude podpredsedníčkou najvyššieho súdu, Mazáka zarazil jej postoj k „harabinizmu“ © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ťažká dilema Petra Pellegriniho

Blížia sa prezidentské voľby a podľa prieskumov verejnej mienky má Pellegrini veľkú šancu, že v …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *