Home / EKONOMIKA / V Nemecku sa bude štrajkovať, zamestnanci verejného sektora požadujú zvýšenie platov

V Nemecku sa bude štrajkovať, zamestnanci verejného sektora požadujú zvýšenie platov

20.9.2020 (Webnoviny.sk) – Zamestnanci nemeckého verejného sektora vstúpia do krátkych výstražných štrajkov, keďže najnovšie kolo vyjednávaní o mzdách nedospelo k dohode.

Informoval o tom v nedeľu odborový zväz Ver.di zastupujúci zhruba 2,3 milióna zamestnancov, ktorý uviedol, že štrajky sa začnú v utorok. Nepovedal však, kde sa začnú, a dodal, že ďalšie informácie poskytne v pondelok.

Zvýšenie miezd o viac ako sto eur

Výstražné štrajky sú typickou taktikou nemeckých vyjednávaní o pracovných podmienkach a zvyčajne trvajú od niekoľkých hodín po jeden až dva dni. Odborový zväz nevylúčil, že sa na nich zúčastnia učitelia z materských škôl, čo by mohlo spôsobiť problémy rodičom.

Zväz Ver.di žiada, aby sa mzdy v priebehu budúceho roka zvýšili o 4,8 percenta, čiže minimálne o 150 eur. Vládni vyjednávači uviedli, že mzdové požiadavky sú príliš vysoké, keďže nemecká ekonomika zápasí s ťažkosťami pre pandémiu koronavírusu.

„Zamestnávatelia zhoršujú konflikt,“ povedal šéf zväzu Ver.di Frank Werneke. „Teraz príde odpoveď z pracovísk,“ dodal.

Minister je ochotný urobiť kompromis

Nemecký minister vnútra Horst Seehofer povedal, že existujú „problémy, ktoré musíme riešiť, hlavne pre tých ľudí, ktorých sme v uplynulých mesiacoch nazvali hrdinami“ a signalizoval ochotu na kompromis.

Musíme premietnuť naše slová do konkrétnych činov,“ konštatoval. „Zároveň však nemôžeme ignorovať mimoriadne obdobie a ekonomické dôsledky pandémie,“ poznamenal.

Tretie kolo vyjednávaní je naplánované na 23. a 24. október.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, koronakríza, mzdy, Pandémia, štrajk, zvýšenie miezd
Zdroj: Webnoviny.sk – V Nemecku sa bude štrajkovať, zamestnanci verejného sektora požadujú zvýšenie platov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *