Home / SVET / Lukašenko postavil armádu do pozoru a zatvoril hranice s Poľskom i Litvou (foto+video)

Lukašenko postavil armádu do pozoru a zatvoril hranice s Poľskom i Litvou (foto+video)

18.9.2020 (Webnoviny.sk) – Bieloruský prezident Alexander Lukašenko v období neutíchajúcich protestov proti jeho vládnutiu pristúpil k vyhláseniu najvyššej pohotovosti armády a uzatvoreniu hraníc s Poľskom a Litvou. Autoritatívny líder už dávnejšie demonštrantov nazval „bábkami Západu“, odkiaľ v ostatných dňoch silnie kritika na Lukašenkove kroky.

V Bielorusku sa konajú protesty od 9. augusta, keď Lukašenko v prezidentských voľbách podľa oficiálnych výsledkov získal 80 percent hlasov. Demonštranti však uvedené číslo považujú za zmanipulované a demonštráciami sa dožadujú zmeny.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Prezidentské voľby v Bielorusku a protesty (fotografie)

„Sme nútení stiahnuť z ulíc bezpečnostné zložky, uviesť armádu do stavu maximálnej pohotovosti a uzatvoriť štátnu hranicu na západe, predovšetkým s Litvou a Poľskom,“ uviedol Lukašenko počas vystúpenia na ženskom fóre.

Lukašenko taktiež podotkol, že posilní hranice s Ukrajinou. „Nechcem, aby moja krajina bola vo vojne. Navyše nechcem, aby sa Bielorusko, Poľsko a Litva zmenili na vojenské divadlo. Tam sa naše problémy nevyriešia, preto pred plnou sálou najkrajších vlastencov chcem vyzvať národy Litvy, Poľska a Ukrajiny – zastavte svojich bláznivých politikov a nedovoľte rozpútanie vojny,“ dodal 66-ročný prezident, ktorý v Bielorusku vládne od roku 1994.

Viac k témam: armáda, prezidentské voľby v Bielorusku, protesty v Bielorusku
Zdroj: Webnoviny.sk – Lukašenko postavil armádu do pozoru a zatvoril hranice s Poľskom i Litvou (foto+video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *