Home / SVET / Európska únia útočí na poľskú demokraciu, krajina sa bráni voči kritike zvonka

Európska únia útočí na poľskú demokraciu, krajina sa bráni voči kritike zvonka

18.9.2020 (Webnoviny.sk) – Poľský minister spravodlivosti Zbigniew Ziobro obvinil Európsku úniu z „útoku na demokraciu“ po tom, čo Európsky parlament schválil rezolúciu kritizujúcu voľné dodržiavanie zásad právneho štátu a diskrimináciu žien, LGBT osôb a iných menšín v EÚ.

Ziobro označil rezolúciu za „absurdnú“ a jej prijatie nazval útokom na „skutočný právny štát“. Poznamenal, že EÚ sa snaží Poľsku vnútiť vlastný program a hodnoty, pričom nerešpektuje väčšinové názory prevažne konzervatívneho a katolíckeho národa.

Poľsko oficiálne vystupuje proti LGBT

Zákonodarcovia EÚ vo svojom uznesení o Poľsku z tohto týždňa vyjadrili obavy týkajúce sa legislatívneho a volebného systému, nezávislosti súdnictva a základných práv. Uznesenie bolo prijaté hlasovaním v pomere 513:148, ďalší 33 členovia sa zdržali hlasovania.

Poľská vláda čelí mohutnej kritike, predovšetkým pre nové právne predpisy, ktoré posilnili politickú kontrolu nad súdnictvom, a taktiež pre oficiálne vyhlásenia proti LGBT osobám. Španielsky zákonodarca Juan Fernando López Aguilar, ktorý pripravil správu o základných právach v Poľsku, uviedol, že poľské orgány „naďalej pôsobia v rozpore s európskym právnym poriadkom“.

Konanie krajiny odsúdila aj Leyenová

„Poľská vláda zabudla na to, že demokracia nie je o vláde väčšiny, ale o rešpektovaní práva EÚ, pluralizmu, práve nesúhlasu a ochrane menšín,“ doplnil López Aguilar.

Stigmatizáciu LGBT osôb v Poľsku odsúdila v stredajšom prejave aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, keď povedala: „Anti-LGBT zóny v Poľsku sú bez štipky ľudskosti a v EÚ nemajú miesto.“

Viac k témam: kritika, LGBT, zákon
Zdroj: Webnoviny.sk – Európska únia útočí na poľskú demokraciu, krajina sa bráni voči kritike zvonka © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Top foto dňa (27. marec 2024): Návšteva generála Cavoliho, rokovanie vlády v Galante aj protest Čo? Ruky preč od RTVS!

Streda očami fotografov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *