Home / SVET / Premiér Orbán sa vyjadril k prezidentským voľbám v USA, Trumpovi drží palce

Premiér Orbán sa vyjadril k prezidentským voľbám v USA, Trumpovi drží palce

11.9.2020 (Webnoviny.sk) – Maďarský premiér Viktor Orbán drží palce americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi v znovuzvolení do funkcie. V piatok v rozhovore v štátnom rádiu priblížil, že so súčasným šéfom Bieleho domu vo štvrtok večer telefonoval a rozprávali sa o pandemickej situácii v USA, voľbách a bilaterálnych otázkach.

„To, čo prezident predstavuje, je dobré pre strednú Európu, a preto mu držíme palce – aspoň ja osobne, aby vyhral voľby,“ povedal Orbán.

Neformálne rozhovory cez telefón

Orbán sa vyjadril, že keď mu Trump volal, bol práve v kuchyni. Vysvetlil, že pre lídrov krajín je čoraz bežnejšie hovoriť spolu neformálne cez telefón a budovať si osobné vzťahy namiesto spoliehania sa na formálne diplomatické kontakty.

Orbán podporoval Trumpa  aj v minulosti

Orbán bol prvý európsky líder, ktorý v roku 2016 verejne podporil Trumpovu kandidatúru za prezidenta. Vtedy sa vyjadril, že uprednostňuje Trumpa pre jeho protiteroristické návrhy a jeho opozíciu „exportu demokracie“.

Maďarská vláda čelí v Európskej únii konaniam za údajné narušenie demokratických hodnôt a právneho štátu v otázkach ako sú napríklad sloboda médií, práva menšín, volebný systém a akademické a náboženské slobody.

Viac k témam: americký prezident, prezidentské voľby v USA
Zdroj: Webnoviny.sk – Premiér Orbán sa vyjadril k prezidentským voľbám v USA, Trumpovi drží palce © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pre meškanie pomoci Ukrajine môžu mať rakety ATACMS slabší účinok, Rusi sa zrejme na ne pripravili

Novšie modely ATACMS majú maximálny dolet približne 300 kilometrov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *