Home / SLOVENSKO / Začalo sa vypočúvanie kandidátov na ústavného sudcu, posledné slovo bude mať prezidentka

Začalo sa vypočúvanie kandidátov na ústavného sudcu, posledné slovo bude mať prezidentka

10.9.2020 (Webnoviny.sk) – Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) začal vypočutie deviatich kandidátov na ústavného sudcu.

Sú nimi Stanislav Irsák, Ladislav Juszkó, Michal Matulník, Daniel Krošlák, Robert Šorl, Štefan Kseňák, Miroslav Babják a Andrea Olšovská.

Náhradník za Mamojku

NR SR má voliť dvoch kandidátov na ústavného sudcu na septembrovej schôdzi, z nich má prezidentka SR Zuzana Čaputová vymenovať jedného sudcu. Ten sa stane náhradníkom za bývalého ústavného sudcu Mojmíra Mamojku.

Vo februári priniesol spravodajský web Denníka N informácie, že si Mamojka dohadoval stretnutie s Marianom Kočnerom, ktorého nedávno Špecializovaný trestný súd v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice oslobodil.

O odchode rozhodli zdravotné problémy

Mamojku spomenul v súvislosti s Marianom Kočnerom vo svojej výpovedi aj niekdajší člen Slovenskej informačnej služby Peter Tóth. Mamojka osobné stretnutie s Tóthom poprel. Uviedol, že k rozhodnutiu odísť z funkcie ho viedla uvažovaná právna úprava o vekovej hranici ústavných sudcov, ako aj zdravotné problémy.

Pokiaľ ide o medializované kontakty s Marianom Kočnerom Mamojka zdôraznil, že sa s ním spoznal na rokovaní Rady pre vysielanie a retransmisiu, kde si viac ako pred 20-timi rokmi potykali.

Viac k témam: Národná rada SR, RVR Rada pre vysielanie a retransmisiu, voľba ústavných sudcov
Zdroj: Webnoviny.sk – Začalo sa vypočúvanie kandidátov na ústavného sudcu, posledné slovo bude mať prezidentka © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na rýchlostnej ceste R7 horí auto. Na mieste zasahujú hasiči a záchranári (video)

Obmedzený je pravý jazdný pruh, vodičov žiadajú pri prejazde týmto úsekom o zvýšenú opatrnosť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *