Home / SLOVENSKO / Chystáte sa do Grécka? Musíte vyplniť online formulár a pripravte sa na testovanie

Chystáte sa do Grécka? Musíte vyplniť online formulár a pripravte sa na testovanie

8.9.2020 (Webnoviny.sk) – Od všetkých cestujúcich prichádzajúcich do Grécka sa vyžaduje vyplnenie online formulára, ktorý je potrebné v anglickom jazyku odoslať najneskôr 24 hodín pred vstupom do krajiny.

Ako informuje Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVaEZ), vo formulári je potrebné uviesť údaje, odkiaľ osoba cestuje, dĺžku predchádzajúcich pobytov v iných krajinách či adresu svojho pobytu v Grécku.

Cestujúci dostane QR kód

Pri vstupe do Grécka je zároveň nutné počítať s možným testovaním prichádzajúcich osôb.

„Po odoslaní formulára dostane každý cestujúci potvrdzujúci mail o registrácii v online systéme a následne osobný QR kód, ktorý musí byť predložený pri príchode do Grécka v tlačenej alebo elektronickej podobe. Ak preprava začína skôr, ako v deň príchodu do Grécka, cestujúci môžu nastúpiť na cestu po predložení potvrdzujúceho e-mailu,“ ozrejmuje rezort diplomacie.

Veľvyslanectvo SR v Aténach upozorňuje cestujúcich, že online formulár musí byť vyplnený dôsledne, s aktuálnymi a správnymi údajmi. V prípade nekorektných informácií môžu letecké spoločnosti odoprieť cestujúcemu nástup do lietadla.

Testovanie hneď pri vstupe

Pri vstupe do Grécka je zároveň nutné počítať s možným testovaním prichádzajúcich osôb.

Testovanie na ochorenie COVID-19 sa uskutočňuje hneď pri vstupe do krajiny a testovaní cestujúci by mali na výsledok testu čakať v súlade s miestnymi usmerneniami v individuálnej izolácii na adrese uvedenej vo vstupnom formulári.

„V prípade, že je výsledok testu pozitívny, je testovaná osoba povinná podstúpiť 14-dňovú karanténu v určenom karanténnom zariadení. Porušenie karanténneho nariadenia sa trestá pokutou vo výške 5-tisíc eur,“ dodáva ministerstvo.

Viac k témam: cestovanie, COVID-19, Koronavírus
Zdroj: Webnoviny.sk – Chystáte sa do Grécka? Musíte vyplniť online formulár a pripravte sa na testovanie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

NATO je predovšetkým mierová organizácia, nerieši medzinárodné konflikty použitím sily, vyhlásil Blanár

Slovensko si pripomína 20. výročie vstupu do NATO.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *