Home / SLOVENSKO / Bratislava má mať do dvoch rokov tri nové aleje, v meste má pribudnúť desaťtisíc stromov

Bratislava má mať do dvoch rokov tri nové aleje, v meste má pribudnúť desaťtisíc stromov

7.9.2020 (Webnoviny.sk) – Do dvoch rokov má v Bratislave pribudnúť 10-tisíc stromov a tri nové mestské aleje. Hlavné mesto prichádza s iniciatívou, ktorá má pomôcť systematickej obnove a udržateľnosti drevín v meste.

V tlačovej správe o tom informuje hovorkyňa magistrátu Katarína Rajčanová.

Začína hlavná výsadbová sezóna

„Od roku 2019 sme vysadili 1 016 stromov, 271 z nich v rámci náhradnej výsadby, a viac ako 1 200 kríkov, čo je spolu viac ako počas predošlých štyroch rokov,“ uviedla hovorkyňa a dodala, že do roku 2022 je cieľom mesta vysadiť 10-tisíc drevín a vytvoriť tri nové mestské aleje.

O necelý mesiac začína hlavná výsadbová sezóna, ktorá trvá od začiatku októbra, až kým neprídu prvé výrazné mrazy.

„Zasadené stromy vtedy majú najlepšie podmienky, aby sa uchytili. Už na november preto pripravujeme prvé podujatie spoločného sadenia stromov v Horskom parku,“ uvádza magistrát.

„Stromy v lete chránia naše mesto pred prehrievaním, zlepšujú kvalitu ovzdušia, zmierňujú následky prívalových dažďov a poskytujú útočisko pre živočíchy a dôležitý hmyz,“ doplnil primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Mesto hľadá aj partnerov

Iniciatívu 10-tisíc stromov môže podporiť verejnosť, mesto hľadá aj partnerov z radov firiem a inštitúcií, ktoré môžu podporiť výsadbu vo väčšom rozsahu.

„Projekt je možné podporiť ľubovoľnou sumou na výsadbu stromov alebo dokonca darovať celý strom,“ uvádza magistrát a dodáva, že náklady na výsadbu jedného vzrastlého stromu, vrátane povýsadbovej starostlivosti, predstavujú približne 700 eur. Všetky potrebné informácie je možné nájsť na stránke www.10000stromov.sk.

Spolu s mestskými časťami hlavné mesto pripravuje aj pasportizáciu zelene, čo je jednotný evidenčný systém, ktorý pomôže k celkovému prehľadu o drevinách v meste.

„V spolupráci s Metropolitným inštitútom Bratislavy tiež pracujeme na manuáli starostlivosti o zeleň. Ide o otvorený dokument, ktorý prinesie odborné riešenia a postupy zamerané na udržateľné sadenie stromov a drevín v mestskom priestore,“ uzavrel magistrát.

Viac k témam: dreviny, stromy
Zdroj: Webnoviny.sk – Bratislava má mať do dvoch rokov tri nové aleje, v meste má pribudnúť desaťtisíc stromov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Vláda klame voličov, podľa progresívcov dostali starostovia maďarských strán oveľa menej dotácií než tí koaliční

Koalícia len predstiera záujem o maďarských voličov v snahe pomôcť Pellegrinimu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *