Home / SVET / Charlie Hebdo opäť zverejnil karikatúry proroka Mohameda, pre ktoré sa stal terčom útoku

Charlie Hebdo opäť zverejnil karikatúry proroka Mohameda, pre ktoré sa stal terčom útoku

2.9.2020 (Webnoviny.sk) – V novom čísle satirického týždenníka Charlie Hebdo znova vyšli kontroverzné karikatúry proroka Mohameda, pre ktoré sa stal terčom teroristického útoku v roku 2015. Karikatúry sa opäť v publikácii objavili pri príležitosti začiatku procesu so 14 ľuďmi obvinenými z pomoci útočníkom, ktorý sa začín v stredu.

Dvanásť karikatúr proroka Mohameda

Na obálke týždenníka je 12 karikatúr proroka Mohameda, ktoré pôvodne publikoval dánsky denník a neskôr aj Charlie Hebdo. Jedna z karikatúr ukazuje napríklad Mohameda s bombou namiesto turbanu. „To všetko pre toto,“ uvádza sa v titulku vydania, ktorý cituje spravodajský portál BBC.

Týždenník v editoriáli uvádza, že ich od útoku v roku 2015, ktorý si vyžiadal dvanásť mŕtvych, často žiadali o publikovanie karikatúr Mohameda.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Ozbrojenci zabili v redakcii francúzskeho časopisu 12 ľudí

„My sme vždy odmietli tak spraviť, nie preto, že je to zakázané – zákon nám to umožňuje – ale preto, že sme na to potrebovali dobrý dôvod. Dôvod, ktorý má význam a ktorý prinesie niečo do diskusie,“ uvádza sa v editoriáli s tým, že opätovné publikovanie v týždni, keď sa začína proces sa „nám zdalo nevyhnutné“.

Na Charlie Hebdo zaútočili Kouachiovci

Štrnásť ľudí je obvinených zo získavania zbraní a poskytovania logistickej podpory pre útočníkov, ktorí zaútočili na Charlie Hebdo a následne aj na policajtku a obchod s kóšer tovarom.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vrahov z Charlie Hebdo obkľúčila polícia, držia rukojemníka

Troch z nich budú súdiť v neprítomnosti, keďže sa predpokladá, že ušli do severnej Sýrie a Iraku. Predpokladá sa, že v procese je zhruba 200 žalobcov a že budú vypovedať pozostalí obetí, informuje francúzsky vysielateľ RFI. Proces sa mal začať už v marci, ale odložili ho pre pandémiu koronavírusu. Trvať by mal do novembra.

Na Charlie Hebdo 7. januára 2015 zaútočili bratia Cherif a Said Kouachiovci. Počas nasledujúcich dní ich kumpán Amedy Coulibaly zabil policajtku na predmestí Paríža a ďalších štyroch ľudí počas rukojemníckej drámy v obchode s kóšer tovarom. Všetci traja útočníci zomreli počas prestreliek s políciou.

Viac k témam: Charlie Hebdo, karikatúra
Zdroj: Webnoviny.sk – Charlie Hebdo opäť zverejnil karikatúry proroka Mohameda, pre ktoré sa stal terčom útoku © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Medzinárodný súdny dvor nariadil Izraelu otvoriť viac priechodov pre pomoc smerujúcu do Pásma Gazy

Dve nové predbežné opatrenia vydal v prípade žaloby Juhoafrickej republiky, ktorá obvinila Izrael z genocídy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *