Home / SLOVENSKO / Bratislavský hrad vysvietia na bielo-červeno, Slovensko prejavuje solidaritu s Bieloruskom

Bratislavský hrad vysvietia na bielo-červeno, Slovensko prejavuje solidaritu s Bieloruskom

18.8.2020 (Webnoviny.sk) – Palác Bratislavského hradu v utorok o 21:00 vysvietia na bielo-červeno na znak solidarity s protestujúcimi občanmi Bieloruska. V tlačovej správe o tom informoval odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Národnej rady SR (NR SR). Na ceremónii sa zúčastní aj predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina), podpredsedovia NR SR a zástupcovia poslaneckých klubov.

Zmanipulované výsledky volieb

Následne sa uskutoční aj spoločné vyhlásenie predstaviteľov NR SR, ktoré je naplánované v rámci vonkajšieho Čestného nádvoria Bratislavského hradu v mieste vyvýšenej bočnej terasy,“ priblížil komunikačný odbor pléna. Od večera 15. augusta je na bielo-červeno nasvietený aj Prezidentský palác.

V Bielorusku prebiehajú protesty od vyhlásenia prvotných výsledkov prezidentských volieb, ktoré sa konali 9. augusta. Podľa ústrednej volebnej komisie v Bielorusku vyhral voľby Alexander Lukašenko s viac ako 80 percentami hlasov. Podľa ľudí v uliciach a aj viacerých členov volebných komisií sú tieto čísla zmanipulované.

Tvrdé zákroky polície

Protesty v prvých dňoch sprevádzali tvrdé zákroky zo strany polície. Od 9. augusta polícia zadržala takmer sedemtisíc ľudí, stovky utrpeli pri zásahoch zranenia a dvaja zomreli. Polícia rozháňala davy zábleskovými granátmi, slzným plynom, gumovými projektilmi a demonštrantov tiež bila.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Prezidentské voľby v Bielorusku a protesty (fotografie)

Brutálne zákroky proti protestujúcim vyvolali kritiku západných krajín. Predseda Európskej rady Charles Michel napríklad na stredu 19. augusta zvolal mimoriadny summit európskych lídrov, aby prediskutovali dianie v Bielorusku.

Viac k témam: Bratislavský hrad, Národná rada SR, protesty v Bielorusku
Zdroj: Webnoviny.sk – Bratislavský hrad vysvietia na bielo-červeno, Slovensko prejavuje solidaritu s Bieloruskom © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Piešťany sa zatrasú. Od smiechu

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *