Home / SLOVENSKO / Súdnictvo na Slovensku je momentálne v prechodnom období, zhodol sa Šikuta s Mazákom

Súdnictvo na Slovensku je momentálne v prechodnom období, zhodol sa Šikuta s Mazákom

12.8.2020 (Webnoviny.sk) – Súdnictvo na Slovensku sa momentálne nachádza v prechodnom období, v ktorom prichádza k reformám zameraným na zvýšenie dôveryhodnosti, no i k skvalitneniu samotného súdneho rozhodovania.

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa predsedu Najvyššieho súdu SR (NS SR) Jána Šikutu Tatjana Lesajová, šéf NS SR sa na tom dnes zhodol s predsedom Súdnej rady SR Jánom Mazákom.

Dopad na personálne obsadenie súdu

Tento stav má podľa oboch za následok dočasný dopad na personálne obsadenie NS SR a to predovšetkým v súvislosti s pripravovaným zriadením Najvyššieho správneho súdu.

Ten by mal podľa Šikutu predstavovať vrchol profesionálneho snaženia sudcov správneho kolégia, no kvôli nejasnosti celého procesu zatiaľ neposkytuje odpoveď na to, koľko sudcov a asistentov z NS SR prejaví záujem prejsť na nový súd. To podľa neho komplikuje nápravu podhodnoteného sudcovského stavu.

Riešením je dočasné ročné pridelenie sudcov

Súčasné legislatívne aktivity v súvislosti so zriadením nového súdu by podľa Šikutu a Mazáka v žiadnom prípade nemali ani dočasne ovplyvňovať kvantitu ani kvalitu rozhodovacej činnosti NS SR. Ako východisko z momentálnej situácie pritom obaja vidia dočasné ročné pridelenie sudcov.

Do výberového konania, ktoré NS SR už zverejnil, sa môžu prihlásiť sudcovia z krajských súdov a Špecializovaného trestného súdu do konca septembra. Mazák zároveň predsedovi NS SR prisľúbil aktívnu podporu pri výbere sudcov spomedzi uchádzačov.

Viac k témam: justícia, predseda Najvyššieho súdu SR, reforma súdnictva, súdnictvo
Zdroj: Webnoviny.sk – Súdnictvo na Slovensku je momentálne v prechodnom období, zhodol sa Šikuta s Mazákom © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Z aktivistu urobili údajného teroristu? Muža z Tadžikistanu pustili na slobodu, keď bol ministrom Šutaj Eštok

Podľa Štefana Hamrana hrozí mužovi v Tadžikistane mučenie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *