Home / SVET / Po Minsku pochodovali stovky žien s kvetmi, vyjadrili tak podporu zraneným demonštrantom (foto)

Po Minsku pochodovali stovky žien s kvetmi, vyjadrili tak podporu zraneným demonštrantom (foto)

12.8.2020 (Webnoviny.sk) – V bieloruskom hlavnom meste sa v stredu zhromaždilo takmer 200 žien, aby vyjadrili podporu zraneným demonštrantom. Mladé ženy s kvetmi sa pochytali za ruky a vytvorili dlhý rad pri trhovisku v centre Minska.

Po chvíli sa vydali na pochod ulicami mesta skandujúc „Hanba“ a odsudzujúc policajné násilie proti účastníkom protestov, počas ktorých zadržali už najmenej šesťtisíc ľudí.

Podobné zhromaždenia žien podľa agentúry AP hlásili aj z iných častí Minska a tiež ďalších bieloruských miest.

Lukašenkove víťazstvo vyvolalo protesty

Celonárodné protesty v Bielorusku vyvolali výsledky nedeľňajších prezidentských volieb, podľa ktorých vyhral doterajší bieloruský líder Alexander Lukašenko so ziskom 80 % hlasov, čo mnohí považujú za zmanipulované.

Opozičná kandidátka Svetlana Cichanovská, ktorá počas predvolebnej kampane pritiahla davy ľudí, získala len desať percent.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Prezidentské voľby v Bielorusku a protesty (fotografie)

Polícia vraj strieľala aj ostrými

V noci na stredu sa protesty konali v 25 bieloruských mestách. Polícia proti davom opätovne použila slzný plyn, zábleskové granáty aj gumové projektily. Najnovšie sa však údajne strieľalo aj ostrými.

V Minsku tiež zbili viacerých bieloruských aj zahraničných novinárov, pričom napadli aj štáby BBC a AP. Skupinke fotografov vrátane pracovníka agentúry AP skonfiškovali pamäťové karty, keď snímali zábery policajného zásahu.

Viac k témam: demonštrácie, policajné násilie, prezidentské voľby v Bielorusku, protesty, protivládne protesty
Zdroj: Webnoviny.sk – Po Minsku pochodovali stovky žien s kvetmi, vyjadrili tak podporu zraneným demonštrantom (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Gréci nepošlú Ukrajincom systém Patriot, ohrozilo by to ich vzdušnú bezpečnosť

Grécke médiá uviedli, že Atény plánujú poslať na Ukrajinu aspoň jeden systém Patriot, a to po nátlaku zo strany Európskej únie na zvýšenie pomoci Ukrajine v protivzdušnej obrane.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *